Дружина отримує таємну зарплату у Ахметова, а чоловік сестри імпортує авто: що відомо про нового начальника митниці Нефьодова

14.07.2019, 14:18
33044

Минулого тижня Україна отримала нового начальника митної служби. Конкурс виграв Максим Нефьодов, перший заступник міністра економічного розвитку і торгівлі. 

Читайте також: Максим Нефьодов став новим головою Державної митної служби

Окрема митна служба є новим органом влади і створюється “з чистого аркуша”. Раніше функції митниці були розчинені у фіскальній (податкової) службі, пише Страна.

За довгу бороду молодого чиновника називають “хіпстера”. Що крім цього факту відомо про нового начальника митниці, і про що він вважає за краще мовчати, дізнайтесь у матеріалі.

Дружина приховує свою зарплату

У своїй декларації за 2017 рік Максим Нефьодов зазначив, що його громадянська дружина Яна Калмикова працює в “Метінвест холдингу”.

Цей холдинг відноситься до структур олігарха Ріната Ахметова.

Згідно з декларацією, і суму зарплати, і суму додаткових благ співмешканка заступник міністра відмовилася йому повідомляти:

 

Крім своїх доходів, цивільна дружина Максима Нефьодова відмовилася йому повідомляти також суму наявної у неї “готівки” (в доларах і євро), а також розмір банківського депозиту в банку “ПУМБ” (теж належить Ахметову):

Аналогічна ситуація повторилася і в 2018 році: Максим Нефьодов не став оприлюднювати в декларації доходи , суми готівки і банківських вкладів своєї цивільної дружини. При цьому він знову послався на те, що дружина не надала йому необхідну інформацію.

Більш того, в 2018 році ситуація ще погіршилася: цивільна дружина Нефьодова отримала кредит в тому ж банку “ПУМБ”. 

І в цьому випадку суми кредиту і платежів по ньому дружина нового начальника митниці теж нібито відмовилася йому повідомляти:

 

Таке приховування доходів цивільної дружини явно не в’яжеться з іміджем відкритого прогресивного чиновника, якого дотримується Максим Нефьодов. Через митницю проходять багатомільярдні обороти. Тому глава митниці, від якого навіть власна дружина (нехай і громадянська) два роки успішно ховає свої доходи (які отримує від структур Ахметова), виглядає дещо дивно.

Чим в “Метінвест холдингу” займається дружина Нефедова

Вдалося виявити чим займається в “Метінвест холдингу” цивільна дружина Максима Нефьодова. Її дані фігурують у звіті корпорації перед інвесторами за 2018 рік . Посада Яни Калмикова вказана тут як “менеджер зі зв’язків з інвесторами”:

 

“Метінвест холдинг”, де працює дружина Максима Нефьодова – найбільший в Україні металургійний холдинг. Він володіє двома найбільшими металургійними комбінатами – маріупольськими “Азовсталь” і комбінатом імені Ілліча.

Також до складу холдингу входять підприємства з видобутку залізної руди – Північний, Центральний та Інгулецький гірничо-збагачувальні комбінати. Вугіллям підприємства холдингу постачає “Покровське шахтоуправління”, а коксом – Авдіївський коксохімзавод.

Кінцевими власниками (бенефіціарами) “Метінвест холдингу”, згідно з даними українського реєстру юридичних осіб , є Ринат Ахметов і Вадим Новинський:

 

 

Ринат Ахметов разом з олігархом Ігорем Коломойським курирують передвиборний проект “Опозиційний блок”. А другий співвласник “Метінвесту” олігарх Вадим Новинський балотується в Раду по мажоритарному округу в Маріуполі.

Читайте також: Нефьодов заявив про намір скоротити кількість митниць в Україні

Долаючи ненависть, дружина працювала в Росії

До “Метінвесту” цивільна дружина Нефьодова Яна Калмикова працювала в Росії. У травні 2014 року вона повідомила в своєму Фейсбуці , що її починало “нудити від ненависті до всього, що пов’язано з РФ”, хоча вона там і працює:

 

Раніше, 18 березня 2014 року, вона запропонувала “писати петицію, щоб РФ обгородили високим-високим парканом і залили цементом”. А у відповідь на питання “Чи не в Москві чи зараз живеш?” відповіла “Саме так”:

Родичі дружини ввозять б/у-авто з США

Сергій Калмиков, тесть нового начальника митниці Нефьодова, більше 20 років працював заступником начальника слідчого управління ГУМВС Львівської області. З 2011 року він вийшов на пенсію і зайнявся адвокатською діяльністю. Про це тесть чиновника повідомив у своїй автобіографії, яка розміщена у відкритому доступі на сайті Кабміну. Автобіографію він подавав для участі в конкурсі на посаду директора Державного бюро розслідувань:

 

У цій же автобіографії тесть Максима Нефьодова повідомив, що у нього є дві дочки – Яна і Юлія.

Юлія Калмикова (сестра Яни Калмикова, громадянської дружини Нефедова) числиться директором і власником львівської фірми “Біанка компанії”.

На цю фірму записаний комплекс будівель площею близько 2300 кв. м. по вулиці Стрийській, 195-А у Львові. Це автосервіс “СТО Любе” , розташований біля стадіону “Львів-Арена”:

 

Ще за цією адресою зареєстрований великий імпортер автомобілів “Любе авто”, який спеціалізується на імпорті б/у автомобілів з США і Європи. Автомобілі закуповуються на аукціонах, потім перевозяться і розмитнюють в Україні:

 

Фірма-автоімпортер “Любе авто” записана на Андрія Дуліка. Це чоловік Юлії Калмикова: про це він сам повідомив в декларації за 2016 рік . Тоді він працював оперуповноваженим відділу розкриття порушень в митній сфері управління фіскальної служби в Львівській області.

Так що інтерес Максима Нефьодова до роботи митниці, напевно, не випадковий: чоловік сестри його цивільної дружини теж був раніше пов’язаний з роботою митних органів.

За відомостями самої компанії “Любе авто”, фірма за останні роки імпортувала більше двох тисяч автомобілів. Її філії розташовані в Харкові, Києві, Одесі та інших містах.

Виходить, що найближчі родичі дружини нового головного митника займаються імпортом автомобілів в крупних обсягах.

В результаті у Максима Нефьодова наявний конфлікт інтересів: сімейний бізнес найближчих родичів його цивільної дружини ведеться в тій же сфері, яким чиновник буде керувати за службовим обов’язком.

За два роки Нефьодова двічі пограбували

Ще Максим Нефьодов відзначився тим, що в 2016 і 2018 роках двічі став жертвою грабіжників. В липні 2016 року біля Максима Нефьодова викрали елітний кросовер  Infiniti EX35 2008 року випуску:

Після цього фотокореспонденти зустріли заступник міністра економіки в центрі Києва, коли той сідав за кермо Audi A6 2.0 Т Quattro на львівських номерах:

Нефедов водить Audi, фото: вилучаючи Каумбаев, “Країна”

В результаті в декларації за 2017 рік чиновник був змушений повідомити, що авто належить його цивільній дружині Яні Калмикова:

У листопаді 2018 року Максима Нефьодова пограбували знову: злодії-альпіністи зламали квартиру на вулиці Шовковичній , поки член уряду проводив відпустку на фестивалі Burning man в Неваді (США). Про це повідомляла “Країна”.

Крадіжку виявив сам Нефедов після повернення з США до Києва. Як вдалося дізнатися, у нього вкрали дорогу колекцію браслетів з ручним малюнком фірми Frey Wille, а також годинник і деякі прикраси.

І якщо зникнення кількох срібних сережок, золотого ланцюжка, а також годин “Zenit” і “Iwatch” Нефедов пережив спокійно, то крадіжка його улюбленої колекції покритих емаллю мальованих вручну браслетів австрійського виробництва ювелірного дому “Frey Wille” його сильно засмутила.

Чим володіє сам Нефьодов

Хоча громадянська дружина нового начальника митниці систематично приховує від нього зарплату, сам чиновник вказує в деклараціях непогані доходи і активи.

З нерухомості у деклараціях молодого чиновника вказана квартира в Києві площею 133 кв. м. Вона була придбана в серпні 2014 року, її вартість склала 5 млн. 286 тис. гривень. Також на ім’я сестри чиновника Анни в тому ж 2014 році була куплена 55-метрова квартира в Києві. Цією квартирою Нефьодов користується, згідно з декларацією , в якості місця реєстрації (прописки).

На посаді першого заступника міністра Максим Нефьодов отримав зарплату в 2017 році 916 тис., В 2018 році – 1,1 млн. Гривень.

Готівкою Нефьодов зберігає $ 39 тис., В “Ощадбанку” у нього лежить 120 тис. Грн, в “ПроКредитБанку” – $2,6 тис. Суми готівки і банківських вкладів цивільної дружини, як ми вже говорили, Нефедов не став вказувати під приводом, що дружина йому це не повідомила.

Ще замміністра задекларував годинник Zenith El Primero Automatic, які купив десять років тому.

Крім того, за словами власника українського бренду одягу Indposhiv, у Максима Нефьодова є, щонайменше, 45 костюмів цього бренду.

Чим Нефьодов займався раніше

Широкій громадськості Максим Нефьодов відомий як один з творців системи електронних держзакупівель “Прозорро” . Нещодавно до неї додалася система продажів майна ліквідованих банків і малої приватизації Prozorro.Sale . Зараз Нефедов також курирує в Міністерстві економічного розвитку і торгівлі торговельні відносини з іншими державами.

35-річний Нефьодов після закінчення Київського національного університету ім.Т.Шевченка в 2006-2010 роках працював в інвесткомпанії Dragon Capital, де обіймав посаду віце-президента, а потім директора інвестиційно-банківського департаменту.

У 2010 році він став керуючим партнером інвестфонду Icon Private Equity.

До Кабміну Нефьодов, якщо йому вірити, потрапив досить випадково. За словами Нефьодова , на посаду заступника міністра економічного розвитку він потрапив завдяки смс-розсилки – розіслав всім міністрам смс, що готовий стати у пригоді і Абромавічус (тодішній міністр економіки) запропонував йому роботу. 

Потім, в листопаді 2016 року, Максим Нефьодов став першим заступником міністра економіки , першого віце-прем’єра в уряді Гройсмана Степана Кубіва.

В кінці 2018 року Максим Нефьодов брав участь у створенні нового політичного проекту під назвою “Люди Важливі”. У ньому засвітилися досить неоднозначні персонажі:

депутат Київради, виключений із фракції “Самопоміч”, Сергій Гусовський;

скандальний нардеп від “Народного фронту” Антон Геращенко;

головний редактор видання “Цензор.нет” Юрій Бутусов (близький до екс-секретаря РНБОУ Турчинову);

екс-міністр економки Айварас Абромавічус.

Вів тоді засідання проекту глава компанії BRDO Олексій Гончарук. Його президент Зеленський недавно призначив заступника голови своєї адміністрації Андрія Богдана.

Читайте також: Попередження президента Зеленського на представлені Нефьодова на митниці

Постійний учасник ЛГБТ-парадів

Ще у вільний від роботи час новий головний митник приймає участь в ЛГБТ-парадах. У травні цього року він взяв участь в ЛГБТ-марші в Києві. Там було зроблено наступне незвичайне фото:

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com