Фірми з Фінляндії постачали Росії обладнання, що застосовується у ВПК: деталі від ЗМІ

16.01.2024, 13:03
152884

Понад двадцять фінських компаній, пов’язаних з Москвою, експортували до Росії продукцію, яку експерти класифікують як критично важливе обладнання для ведення бойових дій. Їхні клієнти мають зв’язки з російськими спецслужбами та оборонною промисловістю, пише Yle.

Читайте також: У ГУР назвали обсяги боєприпасів, які Росія отримує від КНДР

Зазначається, що це невеликі логістичні та експедиторські компанії, власниками яких є люди, пов’язані з РФ. Вони працюють на складах і в невеликих офісах, особливо на південному сході Фінляндії поблизу кордону з Росією. Звітність показує, що багато з них значно збільшили свої продажі. Так, сукупний оборот у 2022 році зріс більш ніж удвічі.

Так, одна із таких компаній надіслала кілька посилок до Росії. Згідно з митними звітами, експортували датчики, дизельні двигуни, паливні насоси та обладнання для передачі енергії. Частини подібних товарів були знайдені у знищеному російському озброєнні та транспортних засобах в Україні.

На думку дослідників, ці компоненти є важливими для здатності російських військових наносити удари. Лише деякі з них потрапили під західні санкції, що полегшило їх експорт до Росії.

Журналісти також посилаються на дані російських державних закупівель, які свідчать про те, що такі компанії мали справу з ФСБ.

Вказано, що компанії також постачали до Росії обладнання для військових досліджень і розробок та розвідувальних цілей. Наприклад, обладнання для аналізу сигналів, синтезатори частоти, приладдя для друкованих плат, оптичне обладнання та вольтметри.

Журналістське розслідування свідчить, що деякі товари, що експортуються, є відносно буденними, наприклад, деталі двигунів, підшипники і клапани. Однак для функціонування російської військової техніки потрібна не лише зброя.

Такі компанії або експортували товари безпосередньо до Росії, або виступали посередниками між іноземним продавцем і російським покупцем. Товари також переміщувалися до Росії через інші країни, і в цьому випадку Фінляндія могла не фігурувати в митних деклараціях.

За кілька тижнів до початку війни одна фінська компанія відповідала за поставки на суму понад 10 мільйонів євро клієнту, пов’язаному з російською оборонною промисловістю. Поставки включали відеокамери, жорсткі диски та іншу електроніку.

Жодна із компаній не погодилась на інтерв’ю журналістам. Деякі керівники погодилися на коментарі, в яких заперечували порушення санкцій та підтримку російських військових.

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com