“Газпром” повідомив про повне припинення постачання газу до Польщі

27.04.2022, 08:03
118325

Польська державна нафтогазова компанія PGNiG отримала лист від російського “Газпрому” про повне припинення постачання газу за Ямальським контрактом.

Читайте також: Не встигли повоювати і підзаробити в Україні: ЗСУ на Луганщині знищили підрозділ найманців з Сирії

Про це повідомляє PGNiG.

“26 квітня “Газпром” повідомив PGNiG про намір повністю призупинити поставки за Ямальським контрактом на початку контрактного дня 27 квітня. Gaz-System та PGNiG залишаються в постійному контакті та на постійній основі відстежують ситуацію, пов’язану із припиненням поставок “Газпромом”, – сказано у повідомленні.

PGNiG та оператор польської газотранспортної системи компанія Gaz-System повідомляють, що наразі всі поставки клієнтам здійснюються відповідно до їхніх потреб.

“Наразі транспортна інфраструктура, якою керує Gaz-System, функціонує безперебійно. Національна газотранспортна система постачається на постійній основі за допомогою інших входів до газової системи, закачуються підземні сховища газу, а паливо передається споживачам відповідно до поточного попиту”, – наголошується у повідомленні.

PGNiG зазначає, що Польща має можливість отримувати газ з різних напрямків, в т.ч. через газові з’єднання на західному та південному кордонах та LNG-термінал у Свіноуйсьце, а також власного видобутку та запасів газу у сховищах, які зараз заповнені приблизно на 80%, що значно вище, ніж у відповідний період минулих років.

РФ починає газовий шантаж Європи

Росія починає газовий шантаж Європи через небажання країн платити за газ у рублях.

Про це заявив керівник Офісу президента Андрій Єрмак.

“Польська компанія PGNiG заявила, що “газпром” з 27 квітня припинить постачання газу до Польщі через “недотримання умов оплати” і є відповідне повідомлення. ЗМІ Польщі вже пишуть, що постачання припинилося. Причиною називали відмову Польщі платити за газ у рублях. Ми спостерігаємо типове для росіян підвищення ставок і відхід від будь-яких правил та зобов‘язань”, – написав він у Telegram.

За словами Єрмака, у ЄС неодноразово говорили, що платити за газ у рублях не будуть, оскільки у підписаних контрактах не йдеться про розрахунки у “дерев‘яній” валюті. Росія ж намагається розколоти єдність наших союзників.

“Також рф доводить, що енергоресурси для них – це зброя. Саме тому ЄС потрібно бути єдиними і запроваджувати ембарго на енергоресурси, позбавляючи росіян їхньої енергетичної зброї. Раніше Польща повідомляла, що має намір відмовитися від російського газу у 2023 році. Інші країни ЄС також шукають шляхи диверсифікації джерел енергоресурсів”, – зазначив керівник ОП.

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook

Підписуйтесь також на наш телеграм-канал УКРАЇНА ПОНАД УСЕ!

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com