Лікар назвав нетипові симптоми серцевого нападу

28.01.2021, 21:35
93771

Хоча класичним симптомом серцевого нападу вважається біль у грудях, спектр його ознак все ж набагато більш широкий і включає в тому числі нетипові стани – наприклад, біль у животі або нудота.

Читайте також: Цукровий діабет: важливо не прогавити ранніх симптомів

Серцевий напад є серйозною причиною для виклику невідкладної медичної допомоги, від своєчасності її надання багато в чому залежить подальший стан людини, пише Жіночий світ.

Інфаркт означає відмирання клітин міокарда через порушене кровопостачання (як правило, в результаті закупорки артерій). Через розташування серцевого м’яза біль в грудях визнаний головною відмітною ознакою серцевого нападу. Багато постраждалих від інфаркту пацієнтів описують його як дуже сильний, стискаючий.

Однак зосередження уваги тільки на болю в грудях не дозволяє охопити весь спектр можливих симптомів і може мати катастрофічні наслідки. Про це попередила лікар з Великобританії Алка Патель.

За словами Пателя, незвичайною для багатьох ознакою, яка також свідчить про серцевий напад, може бути неприємний стан, що нагадує шлункову інфекцію. Вчений пояснив, що під час інфаркту відбувається роздратування довгого блукаючого нерва, що йде до кишечнику, а також з’єднується з міокардом. Це і викликає «травну» симптоматику.

Лікар назвала нетипові симптоми, що дозволяють розпізнати серцевий напад.

«Якщо у вас виникає незрозуміла блювота або постійна нудота, особливо при фізичних навантаженнях, це може бути тривожним сигналом. Коли серце вмирає через брак кисню, пошкоджена тканина виділяє ряд метаболітів, включаючи молочну кислоту, яка стимулює нервові волокна, що викликають нудоту і блювоту», – розповіла Патель.

Також нетиповим симптомом інфаркту медик назвала несподівані прояви пітливості – наприклад, пітними можуть стати долоні, або потовиділення раптом виникає раптово, розвивається сильна пітливість вночі. Таке потіння говорить про вкрай високе навантаження на серце, якому доводиться старанніше працювати, щоб перекачувати кров через вузькі, забиті бляшками артерії.

Патель підкреслює: не потрібно ігнорувати будь-які зміни в стані організму, навіть якщо вони здаються незвичними. Люди часто заперечують, що у них серцевий напад, і відкладають звернення за медичною допомогою. Навіть якщо ви не зовсім впевнені, чи є ваші симптоми серцевим нападом, все одно зверніться до лікаря, нехай це підтвердить він.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

 

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com