“Меркель запропонувала згубну політику”, – Віктор Ющенко

7.04.2023, 15:02
138662

Третій президент України Віктор Ющенко розповів про те, коли помітив диктаторські замашки Путіна, і пояснив, як політика ексканцлерки Німеччини Ангели Меркель заохочувала президента РФ до агресивних дій.

Читайте також: “Поїду тільки до Росії”: волонтерка розповіла, як люди не хочуть евакуюватися з фронтових сіл

Про це Ющенко сказав ексклюзивному інтерв’ю Єгору Гордєєву.

“Перший злам потрібно брати від Мюнхенської конференції у 2007 році. У мене тоді був візит до Ангели Меркель. Ми тоді на конференції сиділи поряд. Путін виступає і абсолютно нахабною, з колосальними претензіями мовою, звертається до учасників конференції. Меркель до мене російською: “Що він каже?”.  Вона сприйняла це, як дикунство. Дехто пов’язує, що в 2006 році в нього навіть були прагнення зайти в НАТО і йому порекомендували дорожню карту. Навесні наступного року ми подали заявку на асоційоване членство в НАТО на ПДЧ. До обіду обговорювали українське й грузинське питання, після обіду чекали Путіна, мала бути панель НАТО-Росія. Наше питання зривається у порядку денному на годину, півтори. Дискусія дуже полярна та жорстка. Я сказав, що з такою резолюцією додому не поїду. Там була упущена навіть категорія того, що Україна — європейська держава. Перед конференцією я запросив Джорджа Буша, щоб він провів дводенний робочий візит в Україні і тоді ми разом полетіли б в Бухарест. Ми обговорили з Бушем таку заяву”, — зазначив третій президент України.

Ющенко пригадав, як Меркель відмовила Україні у підтримці надання ПДЧ в НАТО, мотивуючи це тим, що українське суспільство не підтримує євроатлантичний курс.

“До мене підійшли з десяток президентів і пішли до Меркель, коли була перева. Саркозі втік, а Меркель залишилась. Я пригадую цю розмову… Вона сказала мені “у вас в суспільстві зараз підтримують НАТО 31%”. Але я сказав, що ми не ведемо мову про членство в НАТО. Ми говорили про ПДЧ. Чесно кажучи, в мене є образа на Меркель. Вона тоді запропонувала європейському світові і особливо Росії згубну політику. Українська війна є одним із чеків проплати за цю політику. Я думаю, зараз вона це усвідомлює”, — підсумував він.

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com