Підсовують у маршрутках і на ринках: в Україні поширюють фальшиві гроші, які дуже складно відрізнити від справжніх (фото)

26.11.2020, 21:17
90103

Злочинці розгорнули нову схему підроблення грошей в Україні. Фальшиву валюту роблять настільки якісно, що її неможливо відрізнити від справжньої неозброєним оком. А якщо вірити словами самих злочинців — помітити підробку не може навіть термінал. Про це розповідає “Оглядач”.

Читайте також: Компенсації від держави: в НБУ попередили про активізацію шахраїв під час карантину

Повідомляється, що злочинці відкрито рекламують фальшиві гроші у соцмережах. Довірливих українців, які хочуть швидко і без зусиль розбагатіти, “відловлюють” на спеціальну рекламу. Людям пропонують обміняти певну суму справжніх грошей на втричі більшу суму підробок.

Як з’ясували журналісти, підроблені купюри аферисти рекламують за допомогою пошуковика “Гугл”, а тоді продають у закритих “Телеграм”-каналах.

Найменша сума замовлення – 1,5 тисячі гривень. За ці гроші вам пришлють у три рази більше фальшивок, тобто 5,5 тис. грн липовими купюрами. Ціна підробок варіюється залежно від того, які саме купюри ви хочете отримати.

Продавці фальшивих грошей переконують, що підробку не помітить навіть термінал, якщо ви захочете перевести гроші на рахунок. При цьому злочинці радять розраховуватися підробками там, де ніхто не зможе перевірити їх спеціальними приладами, наприклад — у громадському транспорті, в кіосках, на ринках тощо.

Цікаво, що продають фальшивки лише за біткоїни — це зроблено для того, щоб правоохоронці не могли відстежувати злочинні операції.

Читайте також: Шахраї продають в інтернеті “правильні” відповіді на тести ЗНО

Як працює схема поширення фальшивих грошей

Липові гроші друкують, привозять до України з окупованих територій або ж з інших країн.

Підробки розвозять по регіонах і намагаються продати їх населенню за ціною в 30% номіналу невеликими партіями. Це роблять для того, щоб випадково не “спалитися” перед правоохоронними органами.

Вже “продані” пересічним людям гроші доставляють їм так званими “скарбами”: людина вказує місце на вулиці, куди їй підкидають пакет, і забирає свою покупку. Тим часом злочинці пересилають фальшиві гроші між областями “Новою поштою”, ретельно упаковуючи їх, щоб служба не могла помітити вмісту.

Покупцям фальшивих грошей радять перевести все на банківські рахунки, однак не одним платежем, не від свого імені і не на свою картку. Термінали, через які можна поповнювати рахунки, за словами фальшивомонетників, не можуть відрізнити липові купюри.

За окремі гроші злочинці можуть відразу й відмити ті гроші, які готовий купити покупець. За цю послугу доведеться віддати половину всієї суми. Тоді злочинці поповнять фальшиві банківські картки і перекажуть кошти на ваш електронний гаманець.

Як поліція бореться з фальшивомонетниками

Поліція каже, що виробників фальшивих грошей в Україні ловлять регулярно. Кожного року фіксують близько 1000 таких порушень. За такий злочин загрожує ув’язнення до 10 років. Однак, злочинців це не дуже зупиняє.

Один з останніх випадків затримання фальшивомонетників стався 24 листопада у Мукачевому. Там злочинця затримали після того, як він кілька разів розрахувався підробками у розважальних закладах міста.

Як відрізнити фальшиві гроші і не повестися на аферу

За даними Національного Банку, переважно злочинці підробляють купюри номіналом 500 грн. Але при цьому зазначають, що українська валюта є однією з найбільш захищених у Європі.

Загалом, у нас найкраще захищені:

купюра номіналом 500 грн 2015 року випуску,

купюра номіналом 200 грн 2019 року випуску,

купюра номіналом 100 грн 2014 року випуску.

Українцям експерти Нацбанку радять перевіряти банкноти, які вони отримують від оточуючих, зокрема — переглядати проти світла. Втім, фахівці визнають, що таким чином якісну фальшивку визначити не можна. Відтак просять людей купувати і продавати валюту у ліцензованих банках, не розраховуватися великими купюрами у громадському транспорті та місцях, де не перевіряють справжність купюр (щоб не отримати решту підробками) та намагатися мінімізувати використання готівкових коштів.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com