Рада відновила кримінальну відповідальність за брехню у деклараціях

4.12.2020, 14:11
90780

Верховна Рада за декларування недостовірних даних відновила кримінальну відповідальність , передбачивши обмеження волі на строк до 2 років у разі, якщо задекларовані дані відрізняються від правдивих на суму понад 9 млн гривень.

Читайте також: Рада внесла зміни в податковий кодекс для підтримки бізнесу

За прийняття законопроєкту №4460-д за основу проголосували 287 депутатів за мінімально необхідних 226, в цілому – 289 депутатів, передають Українські Новини.

Цей законопроєкт розроблено комітетом з питань правоохоронної діяльності на базі двох законопроєктів – №4441, внесеного робочою групою з напрацювання ініціатив через рішення Конституційного суду щодо е-декларування, і №4434, внесеного президентом Володимиром Зеленським. Так, в документі стаття 366-1 Кримінального кодексу, визнана Конституційним судом неконституційною, виключається, при цьому Кримінальний кодекс доповнюється новою статтею 366-2 “Декларування недостовірної інформації”.

Цією статтею передбачається, що умисне внесення суб’єктом декларування недостовірних відомостей до декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, якщо такі відомості відрізняються від достовірних на суму від 500 до 4 000 прожиткових мінімумів для працездатних осіб (зараз – від 1,1 млн гривень до 9 млн гривень), карається штрафом в розмірі від 2 500 до 3 000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 42,5 тис. гривень до 51 тис. гривень) або громадськими роботами на строк від 150 до 240 годин, з позбавленням права займати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років.

Читайте також: ФОПи отримають по 8 тисяч гривень: Рада схвалила закон

При цьому умисне внесення суб’єктом декларування недостовірних відомостей у декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, якщо такі відомості відрізняються від достовірних на суму понад 4 000 прожиткових мінімумів для працездатних осіб (зараз – понад 9 млн гривень), карається штрафом від 3 000 до 5 000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 51 тис. гривень до 85 тис. гривень) або громадськими роботами на строк від 150 до 240 годин, або обмеженням волі на строк до 2 років з позбавленням права займати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до 3 років.

Крім цього, законопроєкт КК доповнюється статтею 366-3 – “Неподання суб’єктом декларування декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування”.

Нею передбачається, що умисне неподання суб’єктом декларування декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, карається штрафом від 2 500 до 3 000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 42,5 тис. гривень до 51 тис. гривень) або громадськими роботами на термін від 150 до 240 годин з позбавленням права займати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com