Представники комісії, як зауважують журналісти, відсіяли інших кандидатів. Водночас ніхто з них не заявляв про конфлікт інтересів.

Що пов’язує Сухачова та членів комісії

За даними розслідувачів, членкиня Оксана Кучинська видала книжку у співавторстві із ним та заступником керівника Офісу Президента Олегом Татаровим. Сам Сухачов раніше також рецензував її книгу.

Окрім того, журналісти з’ясували, що переможець конкурсу Сухачов входить до складу редколегії науково-практичного журналу разом із чотирма членами конкурсної комісії.

Члени комісії та Сухачов відхрещуються від зв’язків

Згодом у коментарі Кучинська і Сухачов переконували, що не знають одне одного.

“Я познайомився з усіма членами комісії під час співбесіди, презентації”, – заявив журналістам Сухачов.

Кучинська зауважила: “Я з ним познайомилася особисто, коли була презентація. Я чула про такого вченого Сухачова. Особисто я його побачила вперше тут (під час конкурсу – Ред.)”.

Це доволі дивно. І, як вважає експерт Центру політико-правових реформ Володимир Петраковський, якщо люди дійсно писали цю роботу самостійно, то, відповідно, там рівень комунікації був інший.

Читайте також: Ми потребуємо конкретної міжнародної підтримки, – Кличко для німецького RTL

“На мій погляд, це дуже серйозний чинник, який впливає на мотивацію, зокрема, проголосувати за кандидата. Очевидно, це позитивне упередження. Що може бути ймовірним конфліктом інтересів. І так, член комісії повинен був повідомити про це колег”,
– наголосив Петраковський.

Оксану Кучинську на посаду членкині комісії призначив президент. “Схеми” вже направили запит до ОП з уточненням, чи рекомендував він її до комісії, і чекають на відповідь.

Призначення Сухачова: головне

31 грудня президент Володимир Зеленський підписав указ про призначення Олексія Сухачова повноцінним очільником Державного бюро розслідувань.

До того Сухачов був виконувачем обов’язків директора ДБР. Він обіймав цю посаду з вересня 2020 року. Перед цим його кандидатуру з-поміж трьох фіналістів обрала конкурсна комісія і рекомендувала президентові для затвердження.

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook