Ще три країни приєдналися до декларації G7 щодо гарантій безпеки для України

18.08.2023, 17:02
145340

Естонія, Латвія та Литва також приєдналися до декларації країн G7 (Великої сімки) щодо гарантії безпеки для України.

Читайте також: В Одесі прихильниця “руского міра” на посаді очільниці банку приховала понад 100 млн грн податку (фото)

Про це йдеться у спільній заяві, опублікованій сьогодні премʼєр-міністрами країн Балтії – главами уряду Литви, Латвії та Естонії – Інгрід Шимоніте, Кріш’яніс Каріньш та Кая Каллас.

Згідно з повідомленням на сайт Литовського уряду, керівники урядів трьох країн висловили у цій заяві рішучу підтримку та солідарність з народом та урядом України, які героїчно захищають свободу, незалежність, суверенітет і територіальну цілісність своєї країни.

“Ми визнаємо, що мужня боротьба України допомагає захистити євроатлантичну безпеку та заснований на правилах міжнародний порядок”, – йдеться у спільній заяві.

У документі наголошується, що лише членство в НАТО забезпечить Україні гарантії безпеки та надійний стримуючий фактор, необхідний для запобігання майбутній агресії з боку експансивної Росії.

“Членство України в НАТО також значно зміцнить євроатлантичну безпеку та стабільність. На саміті НАТО у Вільнюсі союзники погодилися, що майбутнє України – в НАТО. Ми продовжуватимемо рішуче підтримувати прагнення України приєднатися до Альянсу якнайшвидше. Україна продемонструвала свою готовність підтримувати наші спільні принципи демократії, індивідуальної свободи та верховенства права, а також робити внесок у безпеку північноатлантичного регіону”, – йдеться в заяві.

Представники урядів трьох країни зазначають, що будуть тісно співпрацювати з Україною в її прагненні до членства в ЄС.

“Після оцінки виконання рекомендацій ми очікуємо, що у 2023р розпочнуться переговори про вступ. Сильна, незалежна та процвітаюча Україна, повністю включена в євроатлантичну сім’ю, є дуже важливою для європейської безпеки. Зважаючи на це, ми приєднуємося до декларації G7 про підтримку України. Спираючись на цю багатосторонню структуру, ми працюватимемо з Україною над встановленням зобов’язань у сфері безпеки та угод, які допоможуть Україні виграти цю війну якомога швидше, підтримають її економічну стабільність і відновлення, стійкість, програму реформ, а також підтримають її європейські та євроатлантичні прагнення”, – наголошується у спільній заяві.

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com