У Грузії мітингарі заблокували парламент

18.11.2019, 10:12
52778

Будівля парламенту Грузії на ранок понеділка фактично блокована представниками опозиції, повідомив кореспондент “Інтерфаксу“.

Читайте також: У Грузії протестують через провал виборчої реформи

На ворота будівлі напередодні опозиціонери повісили ланцюги з замками. Мішками з будівельним сміттям і піском перекриті вулиці, якими депутати на службових автомобілях під’їжджають до будівлі.

Всю ніч близько 200 опозиціонерів провели біля парламенту в наметах, поблизу яких в залізних бочках горить багаття для обігріву.

“Закликаю парламентаріїв щоб уникнути інцидентів сьогодні утриматися від виходу на роботу. У опозиції є конкретний план дій, який не виходить за рамки закону і Конституції”, – сказав журналістам у понеділок лідер опозиційної партії “Нова Грузія” Георгій Вашадзе.

Він назвав дуже важливими заяви посольства США і представництва Євросоюзу, які “практично забезпечили мирний розвиток подій минулої ночі”.

“Сьогодні ввечері планується зустріч лідерів опозиції з представниками дипломатичного корпусу. Ще напередодні ми направили лист дипломатичним представництвам в Грузії, в якому пояснили свої протестні дії”, – сказав Вашадзе.

Він повідомив, що мітинг опозиції біля будівлі парламенту триватиме до виконання вимог щодо відставки уряду і призначення дострокових парламентських виборів за пропорційною системою.

Раніше посольство США і представництво Євросоюзу в Тбілісі у зв’язку з акціями протесту, що проходять в Грузії, закликали владу республіки і опозицію до діалогу і дотримання закону і конституції.

“Ми повністю підтримуємо право на мирні зібрання та свободу волевиявлення. Закликаючи всіх, хто здійснює це право, діяти з дотриманням закону і в рамках конституції. Закликаємо усі сторони діяти виходячи з інтересів країни”, – йдеться в спільній заяві посольства США і представництва ЄС, поширеній в ніч на понеділок.

У заяві наголошується, що американське посольство і представництво ЄС усвідомлюють, що широка частина громадськості Грузії розчарована в зв’язку з тим, що парламент не зміг прийняти конституційні зміни, необхідні для переходу на повністю пропорційну систему проведення парламентських виборів у 2020 році.

“Прийняте влітку поточного року рішення щодо прискорення переходу на пропорційні вибори було сприйнято як серйозний крок вперед грузинської демократії”, – наголошується в заяві.

У ній говориться, що несподіване припинення цього процесу минулого тижня підвищило недовіру і загострило напругу між правлячою партією і іншими політичними силами, а також громадянським суспільством.

У зв’язку з цим посольство США і представництво ЄС закликають владу Грузії і опозицію до діалогу з метою пошуку прийнятного для всіх виходу.

14 листопада парламент Грузії не зміг прийняти законопроект щодо конституційних змін, згідно з якими чергові парламентські вибори в 2020 році повинні були пройти повністю за пропорційною системою. Раніше з ініціативою щодо проведення парламентських виборів за пропорційною системою в 2020 році виступив лідер правлячої партії “Грузинська мрія” Бідзіна Іванішвілі. Рішення було погоджено з усіма депутатами парламентської більшості, проте в останній момент при голосуванні в четвер не отримало необхідної підтримки. Опозиція вважає, що депутати, які проголосували проти, не могли діяти самостійно і звинувачують у провалі законопроекту Іванішвілі.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com