В Естонії затримали російського шпигуна: поліція розповіла подробиці

17.01.2024, 08:01
152906

В Естонії затримали російського шпигуна.

Читайте також: Фірми з Фінляндії постачали Росії обладнання, що застосовується у ВПК: деталі від ЗМІ

Про це повідомляє естонське видання ERR.

Тартуський університет оголосив про припинення трудових відносин із професором В’ячеславом Морозовим, якого поліція безпеки підозрює в розвідувальній діяльності проти Естонської Республіки. Від 3 січня він затриманий і перебуває у Талліннській в’язниці.

Факт затримання Морозова порталу ERR у вівторок підтвердили в Державній прокуратурі.

“3 січня Поліція безпеки (КаПо) затримала громадянина Росії В’ячеслава Морозова, підозрюваного у проведенні та підтримці розвідувальної діяльності проти Естонської Республіки”, – йдеться у повідомленні.

Деталі висунутих проти В’ячеслава Морозова підозр не розкрили ні КаПо, ні Державна прокуратура, пояснивши це інтересами слідства. Водночас державний прокурор Трійну Олев повідомила, що слідство має підстави вважати, що перебуваючи на волі, Морозов може ухилятися від кримінального переслідування або продовжувати вчиняти злочини.

“Тому ми звернулися до суду з клопотанням про взяття під варту. Харьюський повітовий суд погодився з оцінкою прокуратури та ув’язнив чоловіка під варту на строк до двох місяців”, – зазначила вона.

“Розвідувальний інтерес держави-агресора до Естонії залишається високим”, – висловився генеральний директор КаПо Марго Паллосон.

“Нинішня справа є доповненням до більш ніж кількох десятків попередніх та ілюструє прагнення російських спецслужб проникнути до різних сфер життя Естонії, зокрема й до наукової сфери”, – додав він.

В’ячеслав Морозов працював професором політології Інституту Шютте Тартуського університету. Після того, як проти Морозова висунули підозри, трудові відносини з ним було припинено.

За даними Естонської наукової інформаційної системи ETIS, В’ячеслав Морозов до 2010 року працював у Санкт-Петербурзькому державному університеті, а після цього був пов’язаний із Тартуським університетом. 2016-2023 років він обіймав у Тарту посаду професора досліджень Європейського Союзу та Росії, а від 1 вересня 2023 року до 11 січня 2024 року – професора міжнародної політичної теорії.

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com