В сезон картоплі готуємо смачні страви за рецептами Клопотенка

10.09.2023, 18:34
146470

Не знаєте, що приготувати, нема сил на складний рецепт чи, навпаки, є натхнення закрутити щось особливе? Як добре, що у нас є картопля. Бо вона виручає завжди, особливо коли під рукою чимало перевірених рецептів.

Читайте також: Рецепти смачних страв із лисичок: готувати просто та швидко

ТОВЧАНКА

Поєднаємо картоплю з квасолею та маком і отримаємо нашу українську страву – товчанку. З назви зрозуміло, що всі інгредієнти треба добре розім’яти, перетворивши у пюре. Подавайте цю чудову страву з картоплі як гарнір чи їжте з хрумким овочевим салатом. І знаєте що? Я спробував би використати товчанку як начинку до вареників. Буде класно.

Інгредієнти на 2 порції:

– 3-4 картоплі

– ½ склянки квасолі

– 1 лавровий лист

– 2 горошини духмяного перцю

– 3 ст. л. маку

– 50 г вершкового масла

– сіль та перець до смаку

Етапи готування:

Очистьте та наріжте 3-4 картоплини. Закиньте їх у сотейник з підсоленою водою та зваріть їх. Не забудьте додати туди 1 лавровий листок та 2 горошини духмяного перцю для аромату. У іншій каструлі зваріть квасолю. Звичайно можете взяти й консервовану червону квасолю.

Відвар з картоплі злийте в чашку, він ще знадобиться, а із сотейника викладіть лавровий листок та перець. Закиньте всю квасолю до картоплі, туди ж покладіть 50 г вершкового масла та засипте 3 ст. л. маку.

Добряче перетріть картоплю, щоб всі інгредієнти розім’ялися. Регулюйте густину товчанки відваром картоплі, що ви відставили в чашці.

КАРТОПЛЯНИЙ КРЕМ-СУП

картопляний супІдеальний у випадку, коли швидко треба приготувати щось смачне на обід.

Інгредієнти на 2 порції:

– 4-5 картоплин

– 100 мл вершків 15-20%

– 2 зубчики часнику

– 1-2 ч. л. куркуми

– 1 лавровий лист

– 1 яблуко

– 1 ст. л. маринованого імбиру

– 2-3 горошини духмяного перцю

– сіль до смаку

Як приготувати суп:

Спочатку очистьте картоплю, а потім наріжте її на шматочки. Розмір обирайте самі, але пам’ятайте: маленькі шматочки швидше зваряться. Перекладіть картоплю у сотейник та залийте її водою. Туди ж додайте духмяний перець, лавровий лист та 2 зубчики часнику.

Поставте сотейник на вогонь та варіть картоплю до готовності. Сіль додайте до смаку. Картопляний відвар злийте в окрему ємність, бо він нам ще знадобиться.

Приберіть із сотейника лавровий лист та духмяний перець. Закиньте готову картоплю до блендера, налийте трішки відвару та 100 мл вершків.

Також до блендера засипте 1-2 ч. л. куркуми, щоб вона дала яскравий жовтий колір та легкий пряний присмак. Перетріть все у блендері до однорідної маси. Густоту вашого крем-супу регулюйте відваром, що залишився.
Не забувайте весь час пробувати страву, бо, можливо, знадобиться додати трішки солі.

Поріжте яблука разом з імбиром дрібними шматочками. За бажанням яблука теж можна замаринувати в оцті з цукром, але то якщо маєте достатньо часу.

Налийте в тарілку суп, а зверху прикрасьте імбиром з яблуками. Додайте чорного перцю до смаку.

КАРТОПЛЯ ПО-СЕЛЯНСЬКИ

Картофель по-селянски

Її секрет в тому, що треба взяти овочі із високим вмістом крохмалю, відварити їх, а потім запекти.

Інгредієнти на 2 порції:

– 500 г картоплі

– 4-5 зубчиків часнику

– 2-3 ст. л. соняшникової олії

– 2-3 гілочки чебрецю

– сіль та перець до смаку

Етапи приготування:

Помийте 500 г картоплі, але шкірку не знімайте. Різати теж не потрібно, зваріть її цілою. Вона має бути наполовину готова, у мене пішло на це 15-20 хвилин. Викладіть картоплю на паперові рушники, щоб вона висохла.

Налийте в форму для запікання 2-3 ст. л. соняшникової олії. Кожну картоплину розріжте на 4 шматочки та викладіть їх у форму. Зробіть лише один шар картоплі, щоб вона рівномірно запеклась.

Приплюсніть часник за допомогою ножа та закиньте до форми з картоплею. Також додайте сіль та перець до смаку.

Зверху на картоплю викладіть кілька гілочок чебрецю. Гілочки можна замінити на сухий чебрець. Розігрійте духовку до 210 градусів та запікайте в ній картоплю протягом 10-15 хвилин.

КАРТОПЛЯНЕ ПЮРЕ З ОЛИВКАМИ

Картопляне пюре з оливкамиЯ

Інгредієнти на 4 порції:

– 8 середніх картоплин

– 16 оливок

– 50 г вершкового масла

– 2 горошини духмяного перцю

– 1 лавровий лист

– 1 маленька цибулина

– сіль до смаку

Етапи приготування:

Очистьте 8 картоплин, наріжте однаковими шматочками, перекладіть в каструлю, додайте у воду 2 горошини духмяного перцю, 1 лавровий лист, розрізану навпіл маленьку цибулину та посоліть. Залийте водою та варіть до готовності приблизно 15-20 хвилин, в залежності від розміру часточок картоплі.

Наріжте 16 оливок кружальцями. Відвар з готової картоплі злийте в окрему ємність, будете ним регулювати консистенцію пюре. Додайте в картоплю 50 г вершкового масла, трішки відвару та перемішуйте віничком. Я спеціально його використав, бо хотів мати різні текстури. Якщо вам подобається однорідне пюре, беріть товкачик.

В картопляне пюре додайте порізані оливки та перемішайте. Подавайте до столу теплим.

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com