Вчені назвали їжу, яка пришвидшує старіння

3.09.2020, 10:30
83120

Вчені з Університету Наварри, Іспанія, назвали продукти, що прискорюють старіння людини.

Читайте також: Вчені розповіли, який запах жінок приваблює чоловіків 

Коротко про наукову роботу повідомляє Главком з посиланням на видання Science Alert.

Фахівці проаналізували дані про ДНК і стан здоров’я 886 чоловік у віці від 51 до 91 року, які взяли участь в довгостроковому дослідженні SUN Project (1999-2018 роки), присвяченого вивченню впливу харчових звичок на артеріальний тиск, діабет, ожиріння і коронарної хвороби серця. В рамках дослідження учасники надали зразки слини, з яких виділили ДНК для визначення довжини теломер – кінцевих ділянок хромосом, які захищають ДНК від ушкодження в процесі реплікації. Їх вкорочення часто називають маркером клітинного старіння, хоча зв’язок теломер з біологічним старінням людини поки залишається не надто ясною.

“Частота вживання ультраобробленої їжі (солодкі напої, м’ясні вироби та інші продукти, що містять велику кількість смакових добавок, консервантів, жирів і цукрів) була визначена з використанням харчових опитувальників. За результатами учасників розподілили по чотирьох групах відповідно до низьких, середньо, середньовисоким і високим споживанням. Кожну групу зв’язали з ризиком укорочення теломер за допомогою логістичної регресії – статистичної моделі, що дозволяє визначити ймовірність одного з двох результатів по будь-якою ознакою, а також те, наскільки ця ймовірність підвищується, якщо ознака кількісно змінюється”, – повідомляється в повідомленні.

Читайте також: Вчені назвали алкогольний напій, який допомагає тримати мозок в тонусі 

За результатами дослідження ті, хто частіше за всіх вживав нездорову їжу (три порції в день), майже вдвічі частіше виявлялися серед 20 відсотків випробовуваних, які мали найбільш короткі теломери серед усіх учасників, в порівнянні з тими, хто вживав її рідше інших.

Автори попереджають, що, незважаючи на кореляцію, причинно-наслідковий взаємозв’язок залишається спекулятивною. Наприклад, можливо, що учасники, які зловживають шкідливою їжею, ведуть, в цілому, нездоровий спосіб життя, що прискорює клітинне старіння. Однак існують і інші свідоцтва, що нездорова їжа може провокувати запальні реакції і порушення в імунній системі, які традиційно вважаються одним з чинників процесу старіння.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com