Я перехворіла на коронавірус: лікарі розповіли, як повернутися на роботу після хвороби

11.11.2020, 21:16
88860

Щодня в Україні від коронавірусу одужує близько 5 тисяч українців, проте для відновлення організму після хвороби потрібно більше часу. Навіть коли ПЛР-тест показує відсутність інфекційного агента, багато, хто перехворів, страждають від головного болю і відсутності сил. Медики розповіли, як повернутися до роботи після коронавірусу.

Читайте також: Лікарі назвали 6 ключових ознак безсимптомної пневмонії

Лікарі нагадують, що негативного тесту після перенесеного захворювання поки недостатньо, щоб повернутися у звичний режим роботи. Сімейна лікарка Наталія Шевчук відзначає, що повертатися на роботу потрібно тільки за рекомендаціями лікаря. Роботодавець не має права наполягати на дострокове повернення. Про це йдеться в сюжеті “ТСН”.

“Я несу юридичну відповідальність — може бути людина в колективі чи не може. Не може директор школи, чи директор підприємства вирішувати безпечна людина чи ні”, — запевняє лікар.

У літній період більшість пацієнтів видужували всього за два тижні, але тепер тривалість лікування зросла до трьох як мінімум. Також додалися сезонні захворювання, тому тим, хто перехворів, варто бути весь час напоготові.

“Людина, яка перехворіла, у неї вже була дуже сильна атака на імунітет, вона вразлива до інших інфекцій, грипу, до ентеровірусу, до респіраторних вірусів”, — каже лікар.

Закритий лікарняний ще не значить, що з’явилися сили працювати, або хоча б дійти до роботи. Після двох тижнів хвороби людина вже не заразна, тому лікарі рекомендують починати виходити на вулицю. Це і для легенів корисно і легке кардіотренування.

На думку психолога Олександри Литвинчук, колегам і друзям потрібно пояснити, що ви вже безпечні. При цьому в перший час після повернення на роботу не варто намагатися звернути гори або хоча б очікувати такої ж результативності. Поясніть своєму роботодавцю, що наступні кілька тижнів ви слабкіше, ніж зазвичай і головне — не дорікайте за цю слабкість самому собі.

“Треба себе прощати, от у мене такий період і не завжди так буде, мені потрібен час для самовідновлення. Шукати баланс, наскільки я зараз можу”, — радить Литвинчук.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com