Як касові чеки впливають на наше здоров’я

6.03.2020, 12:31
65659

Як виявиляється чеки токсичні і шкідливі для нашого здоров’я. Вчені з Іспанії провели масштабне дослідження і виявили як касові чеки впливають на здоров’я людини.

Читайте також: Як соцмережі впливають на здоров’я дітей

Учені перевірили чеки з супермаркетів у Бразилії, Іспанії та Франції та дізналися, що фіскальні чеки можуть викликати безпліддя та навіть рак. Згідно з дослідженням, у 90% чеків міститься небезпечний хімікат, повідомляє ТСН.

“Чеки містять бісфенол А – це сполука канцероген, яка шкодить організму. Великі концентрації бісфенолу є руйнівними, вони впливають на репродуктивну функцію людини – це безпліддя, це навіть онкозахворювання”, – розповідає засновниця ГО “Україна без сміття” Євгенія Аратовська. 

За даними досліджень, досить потримати чек у руках п’ять секунд, щоб 1 мікрограм цього токсину проникнув у шкіру. Доза збільшиться в десятки разів, якщо у вас будуть вологі руки або намокне сам папірець. 

“Це реакційно здатна молекула. Коли чек нагрівають – він чорніє за рахунок цього бісфенолу”, – каже біохімік Гліб Репіч.

Але біохімік заспокоює. “Для людини, яка просто приходить в магазин і щось купує і бере чек, взагалі небезпеки немає, якщо ми не будемо повністю цими чеками обкладатися все буде добре. Єдине – може бути небезпечно для працівників, які працюють з цими чеками на касах. Тому що вони цілий день контактують з чеками”, – зазначає хімік. 

Однак, бісфенол А є не лише в чеках. У багатьох країнах світу його вже внесли в список небезпечних хімічних сполук. Наприклад, у Канаді та Європі вже діє заборона на багаторазові пляшки, у складі яких є біфенол А. В Україні небезпечні чеки поки в законі. 

Читайте також: Вчені назвали 5 корисних властивостей гарбузового насіння для здоров’я

Більше того, чеки – це не папір. Саме через бісфенол А їх не приймають на переробку.

“Здавати на макулатуру неможливо. Чеки містять дуже маленьку концентрацію целюлози – це низькоякісний папір, який не цікавить переробника”, – уточнює активістка.

Аби зменшити кількість такого сміття в Німеччині за законодавством продавці не зобов’язані друкувати чеки. Деякі магазини в Україні теж почали переходити на екологічний варіант і надсилають їх на пошту. Але якщо ж без чека не обійтися, то не зберігайте їх разом із продуктами, не давайте дітям та після контакту обов’язково вимийте руки з милом. 

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com