За час карантину в Україні безробітних стає все більше, а зарплати знижуються

1.04.2020, 12:32
68245

Епідемія коронавірусу і карантин сильно вдарили по українській економіці. В тому числі, постраждав і ринок праці – експерти заявляють про 600 тисячах офіційних нових безробітних. Скільки неофіційних – невідомо нікому, але припускають приблизно таку ж цифру. Залишилися без роботи і українські заробітчани, пише OBOZREVATEL.

Читайте також: Зарплати, ЗНО та дистанційне навчання: найголовніше про освіту під час карантину

Хапаються за будь-які вакансії

Згідно з даними Торгово-промислової палати, понад 600 тисяч підприємців зупинили свою діяльність. Ще десь півмільйона людей втратили роботу, де вони працювали неофіційно. Загальна кількість безробітних в Україні перевищило два мільйони людей.

Очікувано, це призвело до того, що українці тепер готові братися за будь-яку роботу. Це підтверджує HR-експерт сайту robota.ua Тетяна Пашкіна. За її словами, люди готові робити що завгодно, лише б отримати якісь гроші. Також вона зазначила, що зросла кількість вакансій у сфері доставки – мабуть, вона стала однією з найпопулярніших послуг під час карантину.

“Ми проводили опитування як люди працюють в карантині – з 1600 опитаних менше половини готові працювати віддалено, а 23% перебувають в пошуку. Причому, не обов’язково вони безробітні. Але шукають відчайдушно, вони готові на будь-яку роботу. Вони готові навіть якимось чином їздити на співбесіди, якщо роботодавець того захоче “, – розповіла вона.

При цьому, чим більш затяжною буде карантин, тим важче доведеться українській економіці. Зокрема, через проблеми експорту металургії та аграрної продукції.

“Чим більше карантин і чим більше він зав’язаний на сусідні держави, тим у більший мінус ми йдемо. У нас є експортери чавуну і чорних металів, аграрії теж сидять не в захваті. Ми, може, не зможемо отримати свіжі iPhone, просто тому що китайські фабрики будуть недоступні”, – поділилася Тетяна.

Робити якісь прогнози зараз неможливо – надто швидко все змінюється. На думку експерта, зрозуміло одне: після карантину ринок праці заповнить робоча сила, яка буде хапатися за будь-які можливості, але через якийсь час це припиниться і повернеться до старих позицій.

Чи можемо чекати надлишок робочої сили

В якості підтримки в цій ситуації, в Україні на час карантину відмінили семиденний період для пошуку підходящої роботи. Тепер реєструвати безробітних будуть в перший день після подачі заяви в центрі зайнятості; виплати призначать з цього ж дня.

Президент Всеукраїнської Асоціації компаній з міжнародного працевлаштування Василь Воскобойник радить всім, хто залишився без роботи, тут же скористатися цією можливістю.

Серед безробітних величезна кількість заробітчан. І якщо в Україні карантин закінчиться раніше, ніж, наприклад, в Польщі, то вони почнуть займати робочі місця на батьківщині, що може привести до зниження зарплат.

Читайте також: В Білорусі, яка не запровадила карантин, перша смерть від коронавірусу

“Після 24 квітня величезна кількість людей, які з’являться на нашому ринку праці, спричинять надлишок робочої сили, що призведе до зменшення зарплат. Або до їх не підвищення”, – вважає експерт.

Правда, на думку Воскобойника, це ненадовго – як тільки кордону відкриють, вони тут же поїдуть. Мовляв, в Польщі зацікавлені в дешевій робочій силі, так що вони зроблять все, щоб перетягнути українців до себе.

“В Європі ті ж демографічні проблеми, що і в Україні. Відповідно, як тільки ситуація буде стабілізуватися, полякам будуть потрібні українські робочі руки. Однією з ознак цього є те, що Польща дозволить українцям, у яких закінчується трудова віза або підстави по біометричного паспорту , залишитися на період карантину та плюс 30 днів після карантину “, – розповів він.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com