Закликали “голосувати за приєднання” Херсонщини до РФ: СБУ затримала ще двох колаборанток

26.10.2023, 21:05
148812

Служба безпеки України затримала ще двох колаборанток, які допомагали РФ у проведенні псевдореферендуму під час тимчасової окупації правобережної Херсонщини.

Читайте також: “Потрапив на крейсер “Москва” без навчання”: історія військового ЗСУ, який служив на знищеному судні

Про це повідомляє пресслужба СБУ.

Фігурантками є жительки Херсонської області, які після захоплення регіону підтримали російських загарбників і добровільно вступили до складу окупаційних “виборчих комісій”.

Перебуваючи в лавах місцевих “виборчкомів РФ”, вони займалися фальсифікацією незаконного “голосування” щодо “приєднання” Херсонської області до складу країни-агресора.

Так, одна з колаборанток, мешканка Бериславського району, у вересні 2022 року здійснювала подворові обходи жителів селища Миколаївка. Під час таких рейдів у супроводі озброєних окупантів вона примушувала людей віддати свій “голос” на користь Кремля.

Фото: СБУ / ©

В разі відмови погрожувала ув’язненням до російської катівні та “конфіскацією” приватного майна.

Після звільнення району зловмисниця втекла до Кривого Рогу, де намагалася переховуватись від правосуддя в орендованій квартирі. Однак співробітники СБУ встановили її місце тимчасового проживання і затримали.

Ще одну ворожу поплічницю затримано в селищі Комишани на Херсонщині. Під час фейкового плебісциту вона погодилася стати так званим “секретарем селищного виборчкому”, який був облаштований у спортзалі місцевої школи.

На цій “посаді” вона особисто агітувала місцевих жителів взяти участь у псевдореферендумі РФ.

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили обом фігуранткам про підозру за ч. 2 ст. 28 (вчинення кримінального правопорушення групою осіб за попередньою змовою), ч. 5 ст. 111-1 (колабораційна діяльність) Кримінального кодексу України.

Наразі вони перебувають під вартою. Зловмисницям загрожує до 10 років в’язниці з конфіскацією майна.

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com