Країни НАТО вже пропонують українським офіцерам залишатися, – Притула

23.05.2024, 14:04
159130

Десятки тисяч українських військових пройшли навчання за кордоном по різних напрямках. І у країнах НАТО українським захисникам пропонували залишитися.

Читайте також: Лубінець пояснив, чи надсилатимуть повістки у застосунку “Резерв+”

Про це в інтервʼю “Суспільному” розповів волонтер Сергій Притула.

“Я не буду казати за яких обставин і яка країна, але мені відомий факт, коли в одній з держав наших військових з бойовим досвідом, які приїжджали туди для того, щоб там проводити злагодження наших бійців на навчаннях і так далі, офіцерам пропонували залишатись. Тому що рівень підготовки, досвід безцінний, який мають наші військові, їх в країнах НАТО не має ніхто, включно з американцями, з бритами. Тому що та війна, яка у них була там за останній час в Афганстані чи в Іраку, це поряд не стоїть з тим, що відбувається у нас. Це зараз найтехнологічніша війна, і досвід наших людей – він є безцінний”, – розповів він.

Притула наголосив, що поки на Заході хтось дорікає, що Україні дають гроші “ледь не на шару”, світ отримує від наших військових безцінний досвід.

“Коли вам доведеться махатись з рускімі, цей досвід врятує життя ваших солдатів, якщо вони будуть добре вчитись”, – додав він.

Водночас на питання про те, чи немає ризику втратити цінні кадри з українського війська, якщо їх уже зараз кличуть країни НАТО, волонтер зауважив, що “треба знати характер українського воїна”.

“Я за всіх не розписуюсь, але: я в 2015 році задружився з Миколою Ніколовим, Очаків 73-й Центр спецоперацій, він був командиром одного з загонів. Це один з кращих офіцерів, яких я зустрічав в українській армії за цих 10 років. Коля свого часу закінчив навчання у якійсь військовій академії в Штатах, він був номер один з поміж всіх військових, які проходили цей курс з різних країн, він був номер один. Колі запропонували залишатись, тому що такі кадри, вони цікаві для будь-якої армії. Натомість Коля сказав: “Служу українському народу”, повернувся в Очаків, не в найкращі, мабуть, побутові умови і воював як справжній лицар аж до березня 2022 року”, – згадав він.

Микола загинув у Маріуполі, і лише нещодавно вдалося повернути його тіло, розповів Притула.

“Я намагаюсь вискочити з-поміж інших справ до Одеси для того, щоб вклонитися і подякувати йому за службу. Тому, я думаю, що до кінця війни наші вмотивовані солдати і офіцери не будуть на якісь плюшки з боку країн-партнерів вестися, це не зовсім ще й по-джентельменськи виглядає з їхнього боку”, – зазначив він.

На переконання Сергія Притули, після перемоги у війні українці зі своїм досвідом в той чи інший спосіб будуть інтегровані в системи підготовки і в систему безпеки, зокрема, натовських країн.

“Тому що коли нас візьмуть в НАТО, то, повірте, тисячі наших військових стануть інструкторами, тому що ще раз кажу, досвід у наших безцінний”, – констатував він.

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com