Очікується сплеск захворюваності на FLiRT: у світі стрімко поширюється новий варіант коронавірусу

16.05.2024, 17:32
158791

Впродовж травня у США, Великій Британії та Канаді стрімко поширюється новий штам коронавірусу FLiRT – похідний від субваріанту “Омікрону – JN.1” або “Дженні”. Найвідомішим із FLiRT є варіант КР.2.

Читайте також: Замах на Фіцо: затриманий пояснив, чому стріляв у прем’єр-міністра

Про це повідомили фахівці Школи громадської охорони здоров’я Університету Джонса Гопкінса у США.

“Такий термін використовується для опису цілого сімейства різних варіантів, включаючи KP.2, JN.1.7 та будь-які інші варіанти, починаючи з KP або JN, які, здається, незалежно підхопили той самий набір мутацій, що носить назву конвергентна еволюція. Всі вони є нащадками варіанту JN.1, який домінував у США протягом останніх кількох місяців”, – йдеться у матеріалі.

Вірусологи розповіли, чи небезпечний новий варіант коронавірусу FLiRT.

Інфекція JN.1 має забезпечувати доволі надійний захист від усіх варіантів FLiRT, оскільки різниця між JN.1 і цими варіантами полягає лише в одній або двох амінокислотних змінах. Зараження варіантом, старішим за JN.1, з меншою ймовірністю забезпечить такий самий захист.

Станом на зараз відомо, що захисна реакція буде дещо нижчою. Крім того, минуло вже кілька місяців відтоді, як багатьом людям дали останню дозу вакцини, а імунітет з часом слабшає.

Варіанти FLiRT посідають одне з перших місць у списку штамів, які можуть спричинити чергову хвилю інфекцій. Водночас учені зазначають, що хоча, як і раніше, кількість випадків захворювання зростає і падає протягом року, проте зараз спостерігається набагато менша кількість випадків госпіталізації та смертей, ніж у перші кілька років пандемії.

Симптоми FLiRT

За інформацією медиків, жодних незвичайно нових симптомів штаму немає.

Нагадаємо, клінічні прояви коронавірусу такі:

біль під час ковтання, чхання;

риніт;

головний біль;

кашель;

прояви гіпоксії;

підвищення температури;

лихоманка;

м’язовий біль.

Період зараження для цих варіантів FLiRT залишається таким самим, як і для попередніх варіантів – протягом двох і більше днів.

Як і в разі з попередніми варіантами, у деяких людей живий вірус може виявлятися протягом тижня після появи симптомів, а в деяких можуть виникнути повторні симптоми.

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com