Перемога ультраправих в ЄС загрожує підтримці України – The Hill

13.06.2024, 09:02
160279

Приголомшливі успіхи ультраправих партій на парламентських виборах до Європейського Союзу (ЄС), які відбулися минулими вихідними, ставлять подальшу підтримку України під загрозу.

Читайте також: Європою шириться лихоманка денге: комарів-збудників хвороби зафіксували в Україні

Про це йдеться у статті американського видання The Hill.

Виборці переважно обирали поміркованих і лівих, але успіхи ультраправих у Європі ставлять під загрозу зусилля підтримати Київ чи приборкати Росію. Найбільша загроза походить від ультраправої французької партії “Національне об’єднання” Марін Ле Пен, яка отримала більшість місць у Франції та змусила провести нові вибори в Парижі.

Вибори були обумовлені внутрішніми проблемами в Європі, такими як імміграція, робочі місця та зусилля щодо вирішення проблеми зміни клімату, але війну в Україні – найбільшу сухопутну війну на континенті після Другої світової війни – видання називає найбільшим зовнішньополітичним питанням для європейців, коли вони йшли на вибори, і безпека та оборона є одними з головних пріоритетів для виборців.

Зростання впливу скептично налаштованих до України законодавців у країнах від Німеччини до Австрії також відображає поточну боротьбу в США, де ультраправі законодавці працювали над блокуванням військової допомоги Києву. Виступаючи у Франції під час річниці висадки військ союзників в Нормандії глава Білого дому закликав до єдності та міцних союзів для захисту свободи та демократії. Але вибори в ЄС висвітлили розрізнені відносини.

Ліана Фікс, співробітниця Ради з міжнародних відносин у справах Європи, сказала, що перевага ультраправих партій на виборах може призвести до більшої кількості кулуарних угод, що посилить їхній маргінальний вплив.

Більшість місць у європарламенті отримала правоцентристська Європейська народна партія (ЄНП), яка тривалий час утримувала більшість. Друге місце – ліберальна група “Прогресивний альянс соціалістів і демократів”.

Але європейські консерватори та реформісти та ультраправі групи “Ідентичність і демократія” значно розширили свій вплив. Вони зокрема, отримали несподівані успіхи у Німеччині та Франції, які є ключовими членами НАТО та одними з найбільших постачальників зброї Україні.

Посилення позицій ультраправих партій на виборах може впливати на рішення обох країн щодо України, зазначає The Hill.

Два приклади і шляхи для ультраправих Європи – Угорщина і Італія

За словами експертів, є два приклади для ультраправих в політиці щодо України – Угорщина і Італія.

Партія націоналістично-консервативного спрямування “Брати Італії” прем’єр-міністра Італії Джорджії Мелоні, яка була домінуючою силою в Італії протягом останніх двох років і зміцнила свій вплив на виборах до ЄС минулих вихідних, не була антиукраїнською та співпрацювала з основними партіями ЄС.

Натомість ультраправий прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан заблокував дії в ЄС щодо підтримки України чи санкцій проти Росії та утримався від надання допомоги Києву.

Петер Креко, старший науковий співробітник Центру аналізу європейської політики, вважає, що ультраправі партії в Європарламенті, швидше за все будуть наслідувати Італію, а не Угорщину.

“Орбан ізольований на європейському політичному ландшафті, і я не думаю, що хтось вважає це сценарієм своєї мрії”, – каже експерт.

Інший приклад – Словаччина, чий ультраправий прем’єр Роберт Фіцо, прийшовши до влади минулого року, негайно припинив військову допомогу Києву. Партія Фіцо програла прогресивній групі на виборах до ЄС, оскільки виборці відкинули деякі з його суперечливих ініціатив.

Ще одним тривожним сигналом для України є посилення партії “Альтернатива для Німеччини” (AfD), яка посіла друге місце на виборах у Німеччині, випередивши Соціал-демократичну партію, очолювану канцлером країни Олафом Шольцем. Партія рішуче налаштована проти України й пообіцяла не надсилати їй більше зброї у боротьбі з Росією, хоча її лідери запевняють, що не пов’язані з Кремлем.

Даніель Гегедюс, старший науковий співробітник Німецького фонду Маршалла, який спеціалізується на Центральній Європі, сказав, що перемога AfD розглядатиметься як ще одна ознака політичного хаосу.

У Франції ультраправе “Національне об’єднання” на виборах до Європарламенту перемогло партію президента Франції Еммануеля Макрона більш ніж на 15 відсотків, змусивши його оголосити дострокові вибори. Це може змінити структуру влади та прийняття рішень щодо України в парламенті, навіть якщо Макрон все ще буде президентом.

Інші ультраправі партії просунулися вперед у Польщі, Румунії, Болгарії та Австрії, створюючи нову загрозу для підтримки України в Східній та Центральній Європі.

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com