Зняття заборони на застосування західної зброї для ударів по РФ: чи змінить це ситуацію на фронті

2.06.2024, 13:00
159629

Низка західних країн дозволила Україні використовувати свою зброю для ураження цілей на території Росії. Проте є і певні обмеження.

Читайте також: Німеччина дозволила Україні бити її зброєю по території РФ – ЗМІ

Як пише BBC, досі західні країни обмежували використання своєї зброї військовими цілями, розташованими на території України, включно з Кримом та іншими окупованими територіями. Вони були стурбовані тим, що атака цілей на території РФ наданою ними зброєю призведе до ескалації конфлікту. Але раптовий наступ РФ на північному сході Харківської області переконав союзників Києва в тому, що для того, щоб захистити себе, Україна повинна бути здатна знищувати військові об’єкти і по той бік кордону.

“Відмінною рисою нашої взаємодії було пристосування і коригування в міру необхідності, щоб відповідати тому, що насправді відбувається на полі бою, щоб переконатися, що Україна має те, що їй потрібно, і коли їй це потрібно”, – заявив держсекретар США Ентоні Блінкен під час зустрічі міністрів закордонних справ країн НАТО, яка днями відбулася в Празі.

Всього за кілька днів до цієї заяви російський диктатор Володимир Путін пригрозив розширити “санітарні зони” у випадку, якщо західна зброя великої дальності буде використана для удару по російській території. Він сказав, що країни НАТО в Європі повинні пам’ятати, що вони мають “держави з невеликими територіями і щільним населенням”.

Читайте також: Дрони СБУ влупили в Криму по російській РЛС вартістю 100 мільйонів доларів – ЗМІ

Уникнення ескалації, ймовірно, є причиною того, що США не включили в свій дозвіл на нанесення ударів по Росії зброю великої дальності, таку як ATACMS .

“Такі обмеження залишають Україні лише можливість зосередитися на цілях поблизу свого кордону. Але це все одно є серйозною зміною політики з боку головних союзників Києва. Навіть з меншою дальністю – до 70 км – реактивні системи залпового вогню, такі як HIMARS, можуть суттєво порушити російські логістичні операції і пересування військ, що в кінцевому підсумку сповільнить будь-які наступальні плани”, – йдеться у матеріалі.

Тепер Україна може завдавати ударів по місцях, де ворог зосередив свої війська, техніку і склади постачання, які використовуються росіянами для атак, каже речник ОТУВ “Харків” Юрій Повх.

Зняття заборони на застосування західної зброї для ударів по РФ навряд чи допоможе захистити Україну від російських керованих бомб, відомих як КАБ. Вони мають руйнівний ефект і регулярно використовуються для бомбардування Харкова та інших прикордонних міст. Але для того, щоб зупинити такі атаки, українські сили повинні націлитися на літаки, які скидають ці смертоносні КАБи.

Єдиною зброєю, здатною перехопити ці літаки, яка є в розпорядженні України на даний момент, є американська система протиповітряної оборони Patriot. Однак наближення цієї зброї до Харкова є величезним ризиком – ворожі безпілотники можуть її помітити, після чого росіяни намагатимуться систему знищити.

Читайте також: У Москві злякалися ударів західною зброєю по Росії і пригрозили США

Цікаво, що Великобританія і Франція, які надають Україні крилаті ракети повітряного базування Storm Shadow (або Scalp, як їх називають у Франції) спільного виробництва, не обмежили їх використання. А їхня дальність може сягати 250 км. І така риторика сприймається як дозвіл на використання Storm Shadow/Scalp, розповів ВВС на умовах анонімності офіцер військової авіації. Таким чином, за його словами, Україна тепер може вражати аеродроми в Курській і Бєлгородській областях, які межують з Україною.

“Однак такі операції будуть обмежені з точки зору того, чого вони можуть досягти. Українські Су-24, оснащені цими крилатими ракетами, повинні будуть наблизитися до російського кордону, щоб запустити їх, що робить їх вразливими для російських систем протиповітряної оборони. Винищувачі F-16, які очікуються до кінця цього року, краще оснащені для виконання таких завдань”, – пише видання.

Тим часом українські війська намагаються розробити власну зброю для ураження цілей в тилу Росії. Деякі з українських безпілотників атакували російські нафтобази і військові об’єкти за сотні кілометрів від кордону.

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com