Польща вимагатиме скасувати режим вільної торгівлі України з ЄС, – FT

16.01.2024, 11:01
152880

На тлі обіцянок про прихильність підтримці України новий уряд Польщі на чолі з прем’єр-міністром Дональдом Туском має намір зберегти протекціоністську політику своїх попередників і виступатиме проти продовження угоди про вільну торгівлю між Україною та ЄС.

Читайте також: НАТО готується до війни з Росією – Bild

Про це повідомляє Financial Times.

Очікується, що Європейська комісія запропонує країнам-членам ЄС продовжити до червня 2025 року дію угоди, згідно до якої Україну тимчасово звільнили від митних тарифів і квот на експорт до ЄС через російське вторгнення. Втім, рішення буде ухвалюватися за принципом більшості голосів, тож позиція Польщі не вплине на результат, зазначає FT.

“Інтереси польських фермерів, наша продовольча безпека та прибуткове виробництво є пріоритетними”, — заявив днями заступник міністра сільського господарства Польщі Міхал Колодзейчак.

Журналісти зауважили, що прагнення уряду Дональда Туска продовжити політику своїх попередників із правопопулістської партії “Право і справедливість” суперечить тій обіцянці, яку він давав усього місяць тому, вступаючи в повноваження.

“Це підкреслює складність для польського прем’єр-міністра знайти баланс між його проєвропейською програмою та інтересами фермерів і перевізників, які хочуть зберегти заборону на імпорт і блокують пункти пропуску країни з Україною з листопада, щоб змусити уряд підтримати свої вимоги”, – йдеться у публікації.

Видання нагадує, що після вступу на посаду Туск не наважився віддати наказ польській поліції та прикордонникам про силове розблокування кордону.

У п’ятницю Туск заявив, що Польща продовжить надавати повну підтримку Україні у її війні проти Росії, але він також пообіцяв захищати ключові сектори польської економіки від нечесної конкуренції. При цьому він повторив тезу своїх попередників про те, що допомога ЄС сільському господарству України є стимулом для агро-олігархів, а не дрібних фермерів.

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com