Банки посилюють вимоги: що чекає на кредити українців

3.11.2018, 19:23
4896

Національний банк України (НБУ) щоквартально оцінює настрою банків щодо кредитування. Останній такий опитування НБУ провів з 20 вересня по 10 жовтня. У ньому взяли участь кредитні менеджери 63 банків, частка яких в загальному обсязі активів банківської системи становить 98%. У звіті наведено оцінку стану кредитного ринку в III кварталі 2018 року, очікування на IV квартал і на найближчі 12 місяців.

За даними НБУ, в останні дні помітно подорожчали позики для населення.

В цілому ж банки зберігають оптимізм: вісім кварталів поспіль вони очікують, що кредитування населення і бізнесу в подальшому буде зростати, а приплив коштів продовжиться. На зростання корпоративних кредитів сподіваються 75% опитаних, а на збільшення кредитного портфеля домогосподарств – 68%.

Майже половина опитаних розраховує на підвищення якості корпоративних кредитів. 63% респондентів очікують приросту вкладів населення – це найвищі показники за весь час проведення опитування. 68% розраховують на приплив коштів бізнесу в банки.

Банки очікують, що в IV кв. буде збільшуватися попит на корпоративні та споживчі кредити. Найбільше зростання попиту бізнесу прогнозується на гривневі і короткострокові кредити. Значного попиту на іпотеку респонденти не прогнозують.

У третьому кварталі банки оцінили рівень за кредитованості бізнесу як високий. На значну боргове навантаження великих підприємств вказали 41% респондентів. При цьому боргове навантаження малого і середнього бізнесу вважають невисокою. Рівень за кредитованості населення респонденти оцінили як середній або низький (81% опитаних).

Кредити для населення

Попит населення на кредити збільшився, але набагато слабкіше, ніж протягом останніх трьох кварталів. На відміну від попередніх двох кварталів, двигуном попиту було поліпшення споживчих настроїв, а не зменшення заощаджень або можливостей взяти кредит в інших фінустановах.

21% опитаних банкірів зафіксували підвищення попиту на іпотеку. Тут головний фактор – очікування підвищення цін на нерухомість.

У третьому кварталі окремі великі банки підвищили стандарти споживчого кредитування, але три чверті респондентів і залишили вимоги незмінними. В іпотечному сегменті про незмінність стандартів повідомили 95% банків.

Респонденти очікують, що в IV кв. вимоги до кредитних заявок незначно підвищаться в споживчому сегменті і в основному не зміняться в іпотечному.

У третьому кварталі рівень схвалення заявок на споживчі кредити дещо збільшився(15% респондентів повідомило, що схвалювали більше заявок), на іпотеку – не змінився (92% респондентів). Банки, перш за все великі, повідомили про збільшення середнього розміру виданих споживчих кредитів і зменшення не процентних платежів.В іпотечному сегменті кредитна політика банків не змінилася.

Банки надалі очікують збільшення попиту домогосподарств на кредити. Ця тенденція продовжується з III кв. 2015 споживчому сегменті і з II кв. 2016 – в іпотечному.

Найважливішими факторами зростання попиту на споживчі кредити названі поліпшення споживчих настроїв і зростання витрат на товари тривалого користування. Зате фактор можливості фінансування видатків з альтернативних джерел не впливав на попит населення на кредити. В цьому відношенні тенденція змінилася – в двох попередніх кварталах головними двигунами попиту банки називали скорочення заощаджень домогосподарств і доступність кредитів від інших банків. Очікування зростання цін на нерухомість визначають збільшення попиту на іпотечні кредити.

Корпоративний сектор

Попит бізнесу на кредити підвищився: 52% опитаних зафіксували це у всіх видах позик, в першу чергу короткострокових і гривневих.

Драйверами зростання попиту банки бачать:

зростання потреб підприємств у коштах на поповнення оборотного капіталу;

проведення реструктуризації боргів та інвестиційні потреби.

Респонденти відзначили, що у їх корпоративних клієнтів, особливо великих,зменшилися можливості фінансування даних потреб за рахунок власних коштів.

Чверть банків підвищила внутрішні вимоги до позичальників (стандарти кредитування)в корпоративному сегменті. Основні причини зниження ліквідності і погіршення курсових очікувань банків, в меншій мірі підвищення ризику застави і погіршення очікувань економічного розвитку (два останніх фактора стосуються великих підприємств).

Деякі великі банки пом’якшили стандарти кредитування для малого та середнього бізнесу. Приводом для цього респонденти назвали посилення конкуренції з іншими банками в цьому сегменті.

Респонденти посилювали стандарти схвалення заявок на довгострокові і валютні кредити, а для короткострокових позик стандарти не змінилися.

Банки вважають, що в IV кв. стандарти кредитування бізнесу стануть жорсткішими.Близько чверті респондентів очікує підвищення стандартів для великих підприємств і довгострокового кредитування. Однак деякі великі банки планують пом’якшувати умови кредитування малого і середнього бізнесу.

У IV кв. банкиочікують, що попит на всі види кредитів бізнесу продовжить рости.Найбільше – на гривневі і короткострокові кредити, кредити для малого та середнього бізнесу.

Ризики для кредитування

Банки вперше з IV кв. 2013 року повідомили про зниження кредитного ризику. Зате виросли валютний і процентний ризики. У меншій мірі зріс ризик ліквідності. Окремі банки сказали про збільшення операційного ризику, але в цілому цей показник не змінився.

Очікується, що в IV кв. ризики валютний, ліквідності і відсотковий істотно збільшаться.При цьому банки розраховують на зниження кредитного та операційного ризиків.

 

 

 

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com