Харчова алергія: топ-6 небезпечних продуктів

30.11.2023, 16:32
150635

Що таке харчова алергія? Медики пояснюють, що це надмірно виражена імунологічна реакція організму на певні харчові продукти. Збудником алергічної реакції зазвичай є харчовий білок, який міститься у певних продуктах.

Читайте також: Отруєння дружини Буданова: за розслідування взялася команда Bellingcat

“Існують три групи продуктів, які можуть спровокувати у людини алергічну реакцію, – розповідає алергологиня Анастасія Левченко. – Перша – це продукти, які спричиняють 90 відсотків усіх харчових алергій. Саме про них і йтиметься в сьогоднішньому антирейтингу. Друга група – продукти, в яких міститься велика концентрація гістаміну. Наприклад, це ковбаса, шинка, комбуча, сири, дріжджі… І третя група – продукти, які вивільняють згаданий вище гістамін, що спричиняє алергію. До таких “визволителів” можна віднести ягоди, банани, мандарини, кабачки, томати – хоча самі ці продукти алергенами не є”.

Збудником алергії зазвичай є харчовий білок, який міститься в бобових, рибі та морепродуктах, яйцях, молоці, арахісі, горіхах і пшениці.

“Перші ознаки харчової алергії – набряклість обличчя та горла, біль під час ковтання, поява висипань або почервонінь, кашель, задуха та інші, – говорить лікарка Анастасія Левченко. – В разі появи подібних ознак треба негайно звернутися до лікаря. Варто знати, що алергени можуть потрапити до організму не лише з їжею, а й через шкіру або дихальні шляхи. Таке часто відбувається під час приготування страв, коли людина, яка має схильність до харчової алергії, вдихатиме пари продуктів-алергенів.

Сьогодні встановити причину харчової алергії можна за допомогою шкірних тестів чи аналізу крові. І вирішити проблему можливо: фахівець призначить курс лікування, який зменшить чутливість організму до продукту-алергену. Це убезпечить вас від неприємних ситуацій у майбутньому”.

Отже, що варто прибрати з меню, щоб не стимулювати алергічну реакцію.

Коров’яче молоко

Найчастіше алергія на коров’яче молоко проявляється в доволі ранньому віці (за статистикою, непереносимість лактози зустрічається у кожної п’ятої дитини). На щастя, більшість дітей переростають цю проблему. У 85% із них алергія на молоко проходить до 3 років, у 50% дітей – до 10 років. І все ж, за статистикою, приблизно 2-3% дорослого населення страждають від алергії на білок коров’ячого молока.

Поки що для них існує єдиний спосіб убезпечити себе від алергічних реакцій: повна відмова від продуктів, які містять таке молоко. Ще одна альтернатива коров’ячому молоку – соєве молоко, яке містить рослинний білок.

Горіхи та арахіс

Навіть невеликий вміст горіхів у десерті, супі чи соусі може викликати сильну алергічну реакцію. Приблизно 20-23% дітей позбуваються алергії на арахіс, лише коли досягають шкільного віку.

Річ у тім, що алерген, який є у рослинному горіховому білку – дуже агресивний. Особливо небезпечні для алергиків такі горіхи: кеш’ю, мигдаль і макадамія. До речі, арахіс, який багато хто помилково вважає горіхом (насправді він належить до сімейства бобових) – один із найпідступніших продуктів, оскільки в ньому міститься понад 30 видів білка, 15 із них – алергени.

Яйця

Найнебезпечніша для алергика частина яйця – білок (альбумін), особливо якщо вживати його в сирому вигляді. Алергія на яєчний білок формується в дитинстві. Причому реакція на нього може бути непередбачуваною: від легкої сверблячки до серйозніших форм.

В разі алергії на яйця варто виключити з раціону також домашній або фермерський майонез, морозиво, випічку та кондитерські вироби.

Мед

Симптоми алергії після його вживання регулярно фіксуються як у дорослих, так і у дітей. Цікаво, що власні білки меду викликають алергію доволі рідко, не більше 1% випадків алергічних реакцій. Виявляється, що більшість із них пов’язані з гіперчутливістю до дещо інших алергенів. Річ у тім, що мед містить домішки пилку різних рослин і квітів, а також – білки самих бджіл, всі вони і спричиняють алергічну реакцію.

Молюски та ракоподібні

Відомий алерген – білки, які містяться в морепродуктах: гребінцях, кальмарах, креветках, екзотичних видах риб і водоростях. Ситуація ускладнюється ще й тим, що в цій групі продуктів часто формуються перехресні харчові реакції. Наприклад, у людини з алергією на креветки може раптово виникнути негативна реакція на м’ясо кальмара.

Гриби

Гриби можуть спричиняти як респіраторну, так і харчову алергію. Поширеність харчової алергії на них оцінюється в межах 1%, а спричиняти її можуть майже всі види грибів – як зібрані в лісі, так і вирощені у штучних умовах.

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

Теги:

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com