“ПеТушки”: кого і як набирають до лав “захисників” “Порох-туру” по Україні

22.03.2019, 09:12
17476

Металеві паркани обмежують підхід до сцени, музика заглушає неугодні вигуки, а натовп з прапорами маскує плакати “Де відрубані руки?”.

Читайте також: Порошенко сконфузився виступом із суфлером на Закарпатті (відео)

Після того, як Нацкорпус став невід’ємним візитером “Порох-туру” організатори заходу прийняли ряд заходів з безпеки, які обмежили допуск націоналістів до виступаючого президента.

Серед останніх нововведень – присутність тітушок, які в соціальних мережах вже отримали прізвисько “ПеТушки”.

“Страна” розбиралася як і кого набирають в “армію правопорядку” передвиборчого туру Порошенка.

ПеТушків за 200 грн

Вперше присутність близько трьох десятків ПеТушків на передвиборчому виступі чинного президента було помічено ще в Києві. Недільний захід зібрав тисячі звезених бюджетників.

При цьому, група активістів скандувала “Ганьба!”, а напис на білому плакаті давав відсилання на корупційний скандал, пов’язаний з “Укроборонпромом” – “Де відрубані руки?”. При цьому, саме місце дислокації опозиційної групи, вмить зібрав навколо себе спортивних хлопців.

“Ми просто сюди прийшли, як і всі подивитися, що говорить президент і що тут відбувається. І не треба мене знімати, ви порушуєте мій особистий простір”, – заявив один з ПеТушків.

Вільні слухачі більшою мірою були одягнені в чорний одяг, частина молодих хлопців ховала обличчя за Балаклаву. Але при цьому всі без винятку мали на одязі приколоту стрічку в забарвлення прапора України.

Судячи з усього, це використовувалося для ідентифікації “своїх”. І раніше хлопці між собою не були знайомі, що, однак, не завадило їм злагоджено провести атаку. Взявши в кільце оточення мітингувальників, частина тітушок порвала плакат, інша – прикривала їх відступ. За підсумком конфлікту, правоохоронці з більш ніж трьох десятків ПеТушків затримали лише одного нападника.

“Були присутні люди в чорному зі стрічками на рукавах. Їм платять по 200 грн – це ті, хто зі стрічками був, але є ще й ветерани, вони за формою одягнені і стоять біля меморіалу. Цим платять по 800 грн за дві години”, – розповідає активіст Данило Яковлєв.

На своєму ютуб-каналі він опублікував відео, як після закінчення президентського виступу група молодих хлопців здає стрічки своєму куратору. Саме так починається розрахунок – кому і скільки платити.

Один з тітушок розповів, як проводиться збір на президентські акції.

“Надійшло повідомлення в телеграмі спамом про збір на мітинг, не говорили за якого конкретно кандидата. Обіцяли 400 гривень за дві години. Збір був в Маріїнському парку, були і студенти, і люди 18-30 років. Завдання нам ніхто особливо не пояснював, фактично треба було створити масовку. Плакати роздавали наймолодшим. потім нас зібрали на вул. Ліпковскій, нас порахували по стрічках. Спочатку обіцяли готівкою заплатити, але потім сказали, що на карту скинуть”, – розповідає “тітушка”.

Читайте також: “Буде величезний плюс до іспитів”: на Волині студентів женуть на зустріч з Порошенком

Напередодні проведення “Порох-туру” в Києві в суспільних групах з пошуку роботи або підробітку з’явилося повідомлення. Молода людина на ім’я Артур пропонував всього лише за 120 грн взяти участь в масовці, на підтримку чесних виборів. Мовляв, потрібно попросити президента, щоб в країні не стався розкол.

Наступним містом в передвиборчому турі президента після Києва значилося Рівне .

На подив, але Національного корпусу, як і будь-яких-інших мітингувальників в числі тих, хто прийшов на зустріч з президентом не було. Але, незважаючи на це, охорона у вигляді десятків спортивних хлопців, розосередилася в натовпі групами по 3-5 чоловік. А під час уже традиційного Селфі з президентом саме тітушки, поряд з президентською охороною, стежили за порядком.

Спортивні хлопці в чорному проникали в натовп бажаючих зробити фото з Порошенком.

Як відомо, саме такий момент близького знаходження біля гаранта не раз давав можливість людям задати, що цікавить їх і неугодні самому президенту.

І, судячи по-всьому, ПеТушки контролювали подібні моменти.

Про присутність ПеТушків в президентському турне масово заговорили лише після зіткнень в Івано-Франківську. Там, місцевий осередок Нацкорпусу побився з тітушками. Словесний конфлікт переріс у протистояння, де вже стіна йшла на стіну.

Відтісняти бійку довелося спецназу.

“Режим Порошенка зараз займається тим же, чим займався режим Януковича. Він пішов по шляху придушення протестів, в тому числі і за допомогою тітушок. Він набирає якихось спортсменів, зараз їх особистості громадськість намагається встановити. Розуміючи, що він вже бореться не за друге місце, а за третє в президентському рейтингу, по-видимому, він зараз буде робити все для того, щоб скасувати вибори”, – заявив один із керівників “Нацкорпусу” Сергій Коротких.

Кого набирають в ПеТушки

Вперше про Тітушок заговорили ще в 2013 році напередодні Євромайдану.

Тоді влада негласно використовувала за гроші для силових провокацій молодих хлопців. Через п’ять років після революції гідності за “допомогою” знову звернулися до спортивних хлопців.

У числі ПеТушків на зустрічі з президентом в Києві в соціальних мережах вже вдалося ідентифікувати одного з ряду ПеТушків – киянина Євгена Таліба. Молода людина, після раптової популярності, сторінку на фейсбуці видалив, але при цьому залишився зазначеним в публікаціях у свого друга В’ячеслава Юрійовича, який, до того ж, судячи з фото, є співробітником НАБУ.

Виходячи з фото і відео присутності тітушок на мітингах, через роки явною рисою є суттєве оновлення складу. При цьому куратори у спортивних хлопців залишаються незмінними.

“Чиї це тітушки – А. Палатний, Ю. Вицик, А. Модліцкій і Самвел Мартиросян, який Євромайдан розносив і викрадав з лікарень майданівців. У січні 2014 “мерседес” А. Модліцкого був причетний до викрадення активістів майдану з Жовтневої лікарні. У той час Модліцкій був “бригадиром” тітушок під прізвиськом “червонопикий”, – пише екс-депутат Києво-Святошинської райради Костянтин Бідових.

На зустрічі з президентом в Ковелі в меншій мірі, ніж в столиці, але також були присутні ПеТушки. Група хлопців виривала плакати у мітингуючих, ховала свої обличчя від камер, але надалі все одно вдалося встановити їхні особи. Як виявилося, всі молоді хлопці є спортсменами.

Частина ковельських ПеТушків – це професійні боксери, тренера, деякі з них представники фанатської футбольної групи ЦСКА.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

 

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com