У МОЗ розповіли, що робити у разі симптомів COVID-19

5.10.2020, 11:53
85840

В Україні є чіткий стандарт надання медичної допомоги хворим на COVID-19 із покроковим алгоритмом. Його мають неухильно дотримуватися всі сімейні лікарі, оскільки держава подбала про фінансування лікування всіх інфікованих осіб.

Читайте також: Хворий на COVID-19 Трамп почувається гірше, ніж повідомлялося

Про це під час брифінгу розповів міністр охорони здоров’я Максим Степанов. Він закликав повідомляти на спеціальні гарячі лінії про будь-які порушення визначеної інструкції.

“Що ви повинні робити, коли у вас з’являються симптоми коронавірусної хвороби? Ви одразу повинні звернутися до сімейного лікаря, з яким у вас укладено договір. Ваш сімейний лікар опитує вас, визначає ваші симптоми – чи підпадає ця клінічна картина саме під коронавірусну хворобу”, – пояснив урядовець.

“Потім сімейний лікар повинен, якщо у вас є відповідні симптоми, відправити до вас мобільну бригаду. Не відправляти вас в подорож якимись лабораторіями, які вам можуть зробити тестування, а відправити до вас мобільну бригаду. У нас в країні вони спеціально створені. Ці бригади в повному обсязі фінансуються Національною службою здоров’я, мають тести, відповідні навички”, – підкреслив він.

Потім вже за результатами тестування, додав Степанов, сімейний лікар повинен визначитися в залежності від стану пацієнта, що саме робити далі. Якщо в інфікованого легкий перебіг хвороби – його залишають вдома на самоізоляції. Якщо ж стан погіршується – особа мусить поінформувати про це сімейного лікаря.

“Це його обов’язок – цікавитися вашим здоров’ям. За це держава сплачує кошти. Якщо ваш стан погіршується, то сімейний лікар визначається щодо вашої госпіталізації. Окрім того, якщо у вас температура вища ніж 38, вам важко дихати – треба негайно зателефонувати в 103 і розповісти про свої симптоми. Швидка вас повинна відвезти в лікарню. Не затягуйте, будь ласка, цей процес”, – наголосив очільник МОЗ.

“Саме такий алгоритм дій прописаний в нашому стандарті. Якщо десь щось не діє або вам пропонують інший алгоритм, телефонуйте в такому випадку на відповідні гарячі лінії департаменту охорони здоров’я, місцевого самоврядування або МОЗ. Весь алгоритм дій щодо госпіталізації, інших дій повністю фінансується державою. Так само, як процес лікування в умовах стаціонару”, – підсумував міністр.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com