“Вулиці порожні, в лікарнях хаос”: історії українців, які зараз живуть у Китаї

27.01.2020, 21:13
61136

“Поки що сидимо вдома. Залишити місто не можемо. Дзвонимо в посольство. Кажуть, евакуацію не планують, але ситуація стає все гіршою”, – написала у своєму Instagram українка Олександра Волкова, яка виявилася заблокованою в китайському місті Ухань. Саме звідти, на думку посадовців, і поширився смертельний вірус. Тепер він уже вийшов за межі Китаю. Його зафіксували в США, Японії, Таїланді, Франції та Південній Кореї. Про це пише ″BBC News Україна″.

Читайте також: Китайці “змели” сотні мільйонів масок через смертельний вірус

Олександра Волкова перебуває в самому епіцентрі подій. А от Дмитро Яцковський – за понад тисячу кілометрів від Уханю, місті Ланьчжоу, де паніки немає, хоча хворі на новий вірус вже є.

″Я приїхала 28 листопада на три місяці по робочій візі, працюю моделлю. В кінці лютого вже мала летіти додому. Ми чули про нетипову пневмонію ще з минулого року, але всі китайці були тоді спокійні.

Живемо четверо у великому будинку. Я – єдина українка, з міста Виноградів (Закарпатська область), інші – з Росії. І тут буквально в 20-х числах цього місяця клієнти почали скасовувати роботу, всі почали панікувати. У WeChat почали скидати різні повідомлення про вірус, що він дуже небезпечний, почалася глобальна паніка. 23 січня ми прокидаємося і отримуємо повідомлення на телефони, що з 10 ранку громадський транспорт закритий, аеропорти та вокзали теж. Ухань ізолювали, тобто ввели карантин.

Почалася паніка, ми почали дзвонити своїм керівникам. Вони кажуть: сидіть вдома і нікуди не виходьте, запасіться про всяк випадок їжею, адже невідомо, коли в магазин завезуть продукти. На цей момент їжа в магазинах є, але полиці напівпусті. Є крупи, зокрема, рис, мало овочів. Ми сьогодні заходили в продуктовий, залишилися лише редька і часник.

Аптеки теж відчинені, але ти не можеш зайти всередину, вхід перегородили столами, тому ти можеш тільки біля входу попросити щось, щоб тобі продали.Вулиці порожні, люди не виходять, центр абсолютно вимер – там немає нікого. Пересуватися між районами не можна, вони ізольовані. Виїхати з міста теж не можеш. Ми цілими днями сидимо вдома, виходимо лише в магазини. У нас в районі нічого не відбувається, епіцентр – в центрі. Там переповнені лікарні, багато хворих, не вистачає масок, хаос. В місті взагалі нереально знайти маски – їх немає ні в магазинах, ні в аптеках. Вчора читала у WeChat, що в місті організовують дружини. У випадку хвороби ти маєш спочатку пройти через цю дружину, яка вирішує, йдеш ти в лікарню чи ні. Адже всі лікарні переповнені.

Читайте також: “Поширення прискорюється”: Китай прийняв важливе рішення через смертельний вірус

Відкриті лише продуктові магазини. Ми запаслися на майбутнє, адже невідомо, що буде з постачанням. Я дзвонила в українське посольство в Пекіні, поки що про евакуацію мова не йде. Сказали, щоб сиділи вдома і нікуди не виходили – це все. Якщо буде евакуація, то я готова звідси поїхати,- розповідає жінка.

Дмитро Яцковський, Ланьчжоу, провінція Ганьсу

“Я поїхав навчатися в Китай на інженера-механіка у 2017 році. Сам з Кременчука, що на Полтавщині. Мій товариш, який був на той час у Китаї, запросив мене, потім він же допоміг влаштуватися на навчання. За цей час я вже вивчив китайську мову, планую тут залишитися. У період Нового року часто на вулицях мало людей, бо всі роз’їжджаються, навіть самі китайці. Тобто це не дивина.

В нашому місті вже є зафіксовані хворі. Влада нам порадила без причини не залишати кампус. Його територію закрили, тобто інші люди сюди зайти не можуть. Але я можу виходити і заходити. Всі масові заходи скасували.

На вулицях та в магазинах справді всі ходять в масках. Лікарні дійсно переповнені, адже влада закликала людей при мінімальних симптомах звертатися до лікарів. З продуктами у нас проблем немає, я сьогодні прийшов і закупився, продукти доступні. Єдине – порадили нікуди не виїжджати.

Дуже багато паніки з боку іноземців, які приїхали в цей період до Китаю. Також багато паніки в ЗМІ. Я не читаю новини, але мені постійно дзвонять і питають, що там сталося. Я не побачив якихось кардинальних змін. Єдине – нам сказали, що поки що не буде працювати університет. Іноземні студенти, які тут навчаються, дуже панікують. Я знаю тут кількох людей – в них ніби почалася справжня лихоманка. Вони поводять себе так, ніби вже й захворіли, просять якісь ліки. Мені страшно, я боюся за своє здоров’я, але при цьому звик вирішувати проблеми тоді, коли вони виникають. Звичайно, я не ходжу ні на які вечірки та масові заходи, – підсумував чоловік.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com