Курс євро і долара зрівнявся в ціні: експерти пояснили, що це буде означати для кожного українця

15.07.2022, 07:30
123912

Вперше за двадцять років долар і євро зрівнялись і на світових ринках і в Україні, звичної різниці у курс гривні до цих валют вже майже немає.

Читайте також: Не може бути жодних компромісів з терористом та вбивцею, – Палатний закликав не давати росії можливості обходити санкції

Чому долар укріплює свої позиції – за останній тиждень за нього просять на дві гривні більше, з’ясувала ТСН.

Ще тиждень тому за долар в обмінниках просили тридцять п’ять гривень. Нині – тридцять сім щонайменше і це ще не межа. І це коли офіційна позначка Нацбанку від початку повномасштабної війни досі тримається на рівні 29,25.

«Бачимо політику множинних курсів, коли ми бачимо от в обміннику один курс, фіксований курс інший, курс за операціями на банківських картках – третій», – каже економіст Олексій Кущ.

Все може змінити рішення Національного банку. Тут можуть відпустити курс у вільне плавання, тобто повернути все на довоєнні рейки. Бо долар – це такий самий товар – як хліб, помідори чи цукор. Для ринкового ціноутворення навіть умови потрохи створюються, каже Олексій Кущ: «Підвищення облікової ставки до 25% – це якраз для того, щоб перейти до плаваючого валютного курсу».

Ще один сигнал, переконує економіст, урядове рішення про скасування критичного імпорту. Щоб купувати будь-які товари за кордоном необхідна іноземна валюта. А от придбати її могли лише обрані – ті, хто завозили товари за визначеним Кабміном списком. Тепер дозволили усім. Попит на іноземну валюту збільшився. Однак, більше її в країні не стало…

Вплинути на це могли б експортери – такі собі продавці за валютним прилавком. Втім, свій коштовний виторг викидати на ринок не поспішають, не хочуть продавати задешево. Чекають поки курс Нацбанку зрівняється з готівковим.

«Ми бачимо на обмінниках сьогодні 37,55 – це вже девальвація на очікуваннях того, що буде вводитися ринковий курс. Міняли, які працюють на сірому ринку, або на тіньовому ринку, вони підтягують до позначок, які будуть на міжбанківському валютному ринку», – каже Кущ.

Читайте також: Ракетні удари Росії по центру Вінниці: на місці трагедії виявили тіла 22 загиблих, більшість із них – неідентифіковані (відео)

Якщо гривня в обмінниках схудла тільки в очікуванні розмороження курсу, уявіть, що станеться після? Як це позначиться на нас, бізнесі і країні? Заступник голови правління транзакційного банку Ростислав Наконечний пропонує пригадати 14-15 роки, коли гривня просіла катастрофічно. І наводить найпростіший приклад з нових часів – пальне. Його купуємо за кордоном, за валюту, за тим курсом, який на початку війни встановив Нацбанк. «А тепер порахуйте, якби це паливо купувалося АЗС чи постачальниками  за ціною ринкового курсу – 37. То воно коштувало б вже не 50, а 70-80 гривень. Отак би воно стосувалось кожного громадянина», – каже він.

Зростання вартості пального – автоматично означає стрибок геть усіх цін. Але з іншого боку – міжнародна фіндопомога також заходить в бюджет за офіційним курсом. До чого ж схиляється Національний банк? Сергій Ніколайчук, заступник голови НБУ, не дає жодних прогнозів, а лише тихенько заспокоює.

«Ми чудово розуміємо, що фіксований обмінний курс призводить до накопичення певних дисбалансів в економіці. Ми, точно можу вам підтвердити, аналізуємо різні варіанти і поки що актуальним залишається варіант з фіксацією на тому рівні офіційного обміну курсу 29.25, коли він був зафіксований із перших днів війни», – додає  Ніколайчук.

Готівковий курс, тобто той що ми бачимо на табло обмінників, і далі буде піддаватись панічним атакам, але підігравати спекулянтам не варто.

Паритет долара над євро пояснюється, що західний світ нині переживає найбільшу інфляцію за останні 40 років. У Сполучених Штатах  підвищили облікову ставку, що по суті, означає – зробили гроші дорожчими, отже привабливішими для тих, хто хоче заробити. Додається ще одна причина – світ завмер в очікуванні фінансової кризи. Тому намагається вкласти туди, де стабільно, надійно і спокійно. Тобто в долар.

Нарешті у самій Європі надто повільно реагують на нові виклики енергетичні. Там виявились не готовими до різкого обмеження дешевого російського газу для виробництв. Валюта – чутлива до світових потрясінь.

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com