“Мільйон – поширена “такса”: скільки українці витрачають на хабарі

13.02.2019, 17:55
11809

Лише за минулий рік українці витратили на хабарі , за різними оцінками, від 64 до 207 млн грн. Такі цифри озвучили в Департаменті захисту економіки Нацполіції і Генеральній прокуратурі. У той же час в звіті Генпрокуратури за минулий рік повідомляється, що правоохоронці відкрили 2189 кримінальних справ за хабарництво, а до суду були спрямовані 429 справ. Примітно, але 14 фігурантів з тих, кого запідозрили в отриманні хабарів, – це ті, хто раніше вже скоював злочини. За даними силовиків, найкорумпованішими залишаються земельна, правоохоронна, медична та бізнес-сфери.

Читайте також: Посадовець виконавчої служби погорів на хабарі у 500 тисяч гривень (Фото)

Незважаючи на річні звіти правоохоронців про те, що злочинність в країні знижується, кількість кримінальних справ, що стосуються хабарів, зростає. Наприклад, 2017-го їх зареєстрували 2086, тоді як минулого зафіксували на сотню більше. Більше стало і випадків, коли хабарники орудують цілою групою, залучаючи для конспірації посередників. Таких фактів 2017-го силовики виявили 49, а минулого – вже 65, пише Сегодня.

Спробували в Генпрокуратурі і розвінчати міф, що в Україні за хабарі ніхто не сидить.

“Так, найчастіше суди штрафують за неправомірну вигоду, – заявив нещодавно генпрокурор Юрій Луценко. Але, говорячи про 2018-й, додав: “Наведу приклади успішних справ. Вироком Сихівського райсуду Львова визнаний винним колишній мер Миколаєва. Йому визначено строк – 9 років в’язниці за хабар у мільйон гривень. Дніпровський райсуд Києва визнав винною начальницю відділу ДПІ і засудив її до 5 років в’язниці за хабар в 111 тисяч гривень за зменшення суми пені для підприємства, що перевіряється. До 5 років і 3 місяців в’язниці засудили співробітник Держміграційної служби в Луганській області за хабарі в 13 500 гривень – за оформлення паспортів жителям окупованих територій без їх присутності. Вирок оскаржується сторонами”.

Втім, вже цього року хабарники не упускають свого. За словами головного військового прокурора Анатолія Матіоса, з початку року корупціонери вже встигли отримати 4 млн 200 тис. хабарів. Виходить, що щодня в країні беруть хабарів приблизно на 107 700. Не обходиться і без курйозів. На початку січня прокурори зловили прикордонника, який спробував при затриманні з’їсти $ 200, отримані за сприяння в контрабанді сигарет з України. А в статистиці Генеральної прокуратури задокументовані навіть два випадки, коли хабарники при отриманні хабара перебували в стані алкогольного сп’яніння.

Хабар в мільйон – поширена “такса”

Найбільшим хабаром за минулий рік вважається винагорода майже в 17 млн грн. У ній підозрюють чиновників найбільшої держгазовидобувної компанії. При затриманні вони намагалися приховати докази і просто викидали пачки грошей через вікно.

“Вони налагодили схему отримання 10% “відкату” за держзамовлення”, – повідомили після затримання підозрюваних прокурори.

У великому хабарі поліція запідозрила і голову Громадської ради при столичному управлінні ДФС.

“За нестворення штучних перешкод у діяльності підприємства бізнесмен повинен був заплатити близько 2 млн грн. Жінка була затримана при отриманні чергового “траншу”, – повідомила речник департаменту захисту економіки Нацполіції Наталія Калиновська.

Є в списку рекордів і голова однієї з райадміністрацій Київської області, його заступник і кадастровий реєстратор. Їх запідозрили у хабарі в 1,3 млн грн за сприяння в оренді 300 га землі. За підозрою у хабарі в 1 млн грн силовики затримували начальника донецького облглавку Держслужби з питань праці.

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com