Найстрашніші роковини катастрофи ХХ століття: 26 квітня загорівся ядерний реактор у Чорнобилі

26.04.2019, 11:11
22583

26 квітня 1986 року два вибухи, а потім пожежа – наслідки подій на Чорнобильській атомній електростанції досі незбагненні. У ліквідації аварії взяли участь сотні тисяч людей, а точна кількість постраждалих від трагедії невідома і досі, пише ТСН.

Читайте також: Страсна п’ятниця: традиції та що заборонено у цей день

Перші ліквідатори, які по тривозі прибули на палаючу Чорнобильську станцію, взялися приборкувати атом практично голими руками: без спеціального захисного одягу чи протигазів. Від опромінення, отриманого в ті години, загинуло понад три десятки людей.

Щоб зменшити викиди радіації зі зруйнованого реактора, його з гелікоптерів закидали мішками з піском та свинцем. Загалом у ліквідації аварії взяли участь більше 600 тисяч людей. Точна кількість жертв та постраждалих не відома і досі.

Пожежа у Чорнобилі. Усе, що треба знати

Внаслідок вибуху на ЧАЕС утворилася величезна радіоактивна хмара, яка поширилася далеко за межі України. Більше половини викинутих в повітря небезпечних речовин осіли на території Білорусі.

Відселяти людей із зони зараження почали лише через добу після аварії. Вони покидали власні домівки із мінімальною кількістю речей та документів. Їм обіцяли – це ненадовго, виявилося – назавжди. Люди, яким тоді довелось евакуйовуватись вже кілька років поспіль проводять акцію пам’яті і оживляють покинуту Прип’ять.

Загалом із зони навколо станції виїхало майже чверть мільйона людей. Десятки населених пунктів назавжди зникли з карти України. Навколо зруйнованої ЧАЕС – утворилася мертва зона. Там живуть лише дикі тварини та поодинокі самосели. Ця зона простяглася на площу у кілька тисяч квадратних кілометрів – на цій території могли б легко розміститися три таких мегаполіси як Київ.

Сьогодні Чорнобильська зона нестримно вабить до себе туристів та сталкерів. Останні потрапляють на територію незаконно. Одних ваблять покинуті будівлі, інших завмерле колесо огляду, а дехто мріє зустріти місцеву руду зірку – припятского майже ручного лиса Семена.

Дика природа Чорнобиля

За понад 30 років чорнобильська зона стала не лише забороненим місцем а й вподобаним туристичним куточком. Нині екскурсоводи ладні показувати гостям не лише атомну станцію а й десятки покинутих сіл, у яких з одного боку життя зупинилося, а з іншого – продовжує вирувати.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com