Розкрадання в “оборонці”: правоохоронні органи “зливали” усі справи (відео)

12.03.2019, 10:09
15916

Майже усі правоохоронні органи України роками знали про масштабну схему розкрадання у ЗСУ.

Читайте також: Який рейтинг буде в Порошенка після скандалу з “Укроборонпромом”?

Про це йдеться в останній частині розслідування Bihus.Info, оприлюдненій 11 березня.

“Справа Гладковського – просто натуральний рентген системи. І показує перелам на переламі. Тут недавно і глава ГПУ (Юрій Луценко – прим.ред.), і глава НАБУ (Артем Ситник – прим.ред.) дали по брифінгу. Напакували багато красивих заяв, частина з яких відвертий триндеж. Частина – маніпуляція. Частина правда. Загалом, контори почали валити один на одного “справу чучундр”. Сумна правда в тому, що обидва відомства в ньому замазані від і до. Хоча розчарування від НАБУ, звичайно, більше. А СБУ на брифінг не вийшло. Але теж замазане. А про податківців я не говорю”, – написав на своїй сторінці у Facebook журналіст Денис Бігус.

Як розповідають розслідувачі, посилаючись на дані судового реєстру, за роки функціонування схеми Гладковського-Жукова-Рогози ДФС, Нацполіція, СБУ, прокуратура та НАБУ починали та спускали на гальма розслідування.

“ДФС першою почала розмотувати ланцюжки. Податківці накривали конвертцентри, через які “хлопчики” обналили гроші оборонних заводів. Потім під підозру потрапляла і “Оптимумспецдеталь” – центральна фірма “схематозу”. “Оптима” мала крупно залетіти за ухилення від податків. Роками “хлопчики” домовлялися з податковою. Закрити справу на рівні фіскалів було найлегше”, – розповіла автор розслідування Леся Іванова.

Так, згідно з листуванням учасників схеми, вони часто давали хабарі правоохоронцям, переважно 10-20 тисяч доларів за раз.

Також у керівника “Оптимумспецдеталь” Андрія Рогози був давній товариш у СБУ – слідчий Київського управління Дмитро Москаленко, який організовував “хлопчикам” потрібні документи з СБУ та прокуратури, міг на прохання “наїхати” на директора оборонного заводу тощо.

Як зазначається, що військова прокуратура робила три спроби розслідувати схему розкрадання, проте щойно розслідування дійшло до організаторів, вона сама ж почала “зачищати” слідчі дії.

Окрім цього схему покривало НАБУ. Зокрема, восени 2016 року бюро в рамках розслідування іншого провадження внесло “Оптимумспецдеталь” до переліку фіктивних фірм, чим обурився один із підприємців Віталій Жуков і вимагав від Рогози терміново вирішити питання на рівні першого заступника директора НАБУ Гізо Углави, який мав написати листа про помилку. Згодом “Оптима” дійсно зникла зі списку.

Водночас, на думку розслідувачів, із оборудками в “Укроборонпромі” був пов’язаний так званий “колишній таємний агент”, “друг” НАБУ Євген Шевченко, який нібито допомагав учасникам схеми отримувати потрібні документи з бюро.

Своєю чергою сам Шевченко запевняє, що не причетний до корупції.

Читайте також: Черговий вибух в оборонній галузі: які корупційні схеми розкрило резонансне розслідування та як на них відреагували фігуранти (відео)

Нагадаємо, раніше розгорівся скандал довкола оточення Порошенка через розкрадання у ЗСУ. За даними журналістів, до схеми виведення з української оборонки сотень мільйонів гривень причетний друг і партнер Порошенка, член Ради національної безпеки і оборони Олег Гладковський, його 22-річний син Ігор і гендиректор “Укроборонпрому” Павло Букін. У розслідуванні вперше оприлюднили секретну переписку учасників злочинної схеми, внутрішні документи, докази домовленостей про хабарі. Згідно з даними журналістів, розмір розкрадань становить мінімум 250 млн грн.

Як заявила представниця президента Ірина Луценко, Гладковський та “Укроборонпром” готують позов до журналістів. Згодом Гладковський заявив, що тимчасово призупиняє свої повноваження в РНБО. Також він звернувся до правоохоронців із проханням перевірити розслідування журналістів. Кримінальну справу за фактами, які були оприлюднені журналістами щодо розкрадань в оборонному комплексі України, вже порушили Спеціалізована антикорупційна прокуратура, а також Національне антикорупційне бюро. Окрім цього, директорів “Харківського конструкторського бюро з машинобудування імені О.О.Морозова” Олексія Бабіча і “Ізюмського приладобудівного заводу” Сергія Філоненка

Директорів двох заводів оборонки в Україні відсторонили через розслідування про розкрадання в армії
відсторонили від їхніх посад. Згодом Гладковського звільнили.

Своєю чергою президент України Петро Порошенко після оприлюднення журналістського розслідування анонсував реформи в “Укроборонпромі”. Водночас очільники НАБУ та ГПУ запевнили, що роками розслідували факти корупції, про які йдеться у розслідуванні. Зокрема, генпрокурор Юрій Луценко заявив, що співробітники НАБУ та СБУ могли бути причетні до корупційної схеми в оборонці.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у Facebook та Telegram

 

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com