Супрун розповіла, чому українські чоловіки на 10 років живуть менше, ніж жінки

16.09.2019, 13:10
42145

Світова тенденція показує, що тривалість життя жінок перевищує тривалість життя чоловіків, і ця різниця коливається від країни до країни. Україна, на жаль, є одним із лідерів за цим показником. Про це повідомляє ексочільниця  МОЗ Уляна Супрун.

Читайте також: Супрун розповіла про наслідки післяпологової депресії

Чиновниця стверджує, що чоловіки в Україні живуть на 10 років менше за жінок, і через це середня тривалість життя в Україні становить лише 72 роки. Випереджають нас у цьому рейтингу лише Росія, Білорусь, Литва, Латвія і Сирія. До прикладу, у ЄС різниця становить лише 5,4 роки, а середня тривалість життя там – 81 рік.

“У чому ж причина такою разючої різниці? Ні, не в системі охорони здоров’я, рівні достатку чи екологічних проблемах. Адже тоді б не було гендерних відмінностей. Найчастіше вбивають чоловіків серцево-судинні хвороби, які втім не з’являються нізвідки. Причина – в сукупності факторів, які втім можна узагальнити способом життя. Вбивають чоловіків передусім алкоголь, куріння, харчування та доволі поширене зневажливе ставлення до свого здоров’я”, – пише Супрун.

Вона підкреслює, що останнє насправді є чи не найбільш небезпечною тенденцією. Адже у віці 50 років бодай одну хронічну хворобу мають 37% чоловіків і 47% жінок. Але жінки рідше помирають від цього передчасно. Вони частіше користуються медичним послугами, ретельніше дотримуються рекомендацій медиків і стежать за своїм раціоном. Те саме стосується регулярного вживання алкоголю в надмірних кількостях, а також дотримання базових правил безпеки.

“Можливо, обережність дехто помилково сприймає антонімом мужності. Але смертей від нещасних випадків, інфекційних хвороб, захворювань дихальної й сечостатевої систем та шкіри може бути менше, якщо чоловіки будуть користуватися пасками безпеки в авто, а не ставитимуть заглушки, робитимуть щеплення та регулярно відвідуватимуть лікаря.

Читайте також: Супрун розповіла про міфи виникнення раку

Глобально змінити ситуацію за допомогою медицини, на жаль, теж не вийде. Працювати необхідно над звичками та ставленням до здоров’я. Для цього зокрема ми створили Центр громадського здоров’я – інституцію, яка на загальнонаціональному рівні буде формувати в Україні здорову культуру”, – переконана ексчиновниця.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com