У США запроваджено надзвичайний стан

16.02.2019, 13:10
12322

Дональд Трамп запровадив у США надзвичайний стан. Він планує скористатися ним для забезпечення фінансування стіни на кордоні між США та Мексикою.

Читайте також: Палата представників та Сенат США проголосували за законопроект про припинення “Шатдауну”

Президент США Дональд Трамп запровадив у країні надзвичайний стан. Цей крок може дозволити Трампу обійти Конгрес і отримати доступ до військових коштів і ресурсів. Але планам президента США можуть завадити конгресмени або суд, пише BBC.

Що таке надзвичайний стан?

Надзвичайний стан у США зазвичай оголошується в часи національної кризи. У цьому випадку Дональд Трамп заявив, що на кордоні між США та Мексикою відбувається міграційна криза.

Оголошення національної надзвичайної ситуації дає президентові “доступ до спеціальних повноважень, які прописані в більш ніж 100 різних законах”, сказала Елізабет Гойтеін, співдиректор Програми свободи і національної безпеки Центру Бреннан.

Ці повноваження фактично дозволяють президентові обійти звичайний політичний процес, коли виділення державних коштів є прерогативою виключно Конгресу.

Елізабет Гойтеін вказала на дві норми закону, якими міг би скористатися Трамп для досягнення своєї мети. Згідно з першою, можна було б переорієнтувати кошти на військові проекти, які вже були затверджені Конгресом. Згідно з другою нормою, адміністрація Трампа має довести, що стіна – це військова споруда.

Чи може Конгрес заблокувати дію надзвичайного стану?

Американський закон про надзвичайні ситуації містить положення, яке дозволяє Конгресу припинити дію надзвичайних ситуацій – за умови, що обидві палати парламенту це підтримають і президент не накладе вето.

Демократи мають перевагу у Палаті представників, а республіканці контролюють Сенат. Втім, низка сенаторів-республіканців голосно висловлюють занепокоєння з приводу оголошення президентом надзвичайного стану в країні. Зокрема, йдеться про кандидата в президенти 2012 року і сенатора від штату Юта Мітта Ромні, сенатора від Флориди Марко Рубіо і сенаторку зі штату Мен Лізу Мурковську.

Однак резолюція все одно вимагатиме підпису Дональда Трампа, який може накласти вето. Для того, щоб його подолати, необхідна надмірна більшість в обох палатах Конгресу.

Існує й інший варіант блокування надзвичайного стану – за допомогою суду. Саме так сталося 1952 року, коли президент Гаррі Трумен намагався націоналізувати металургійну промисловість під час війни з Кореєю, встановивши юридичний прецедент, інформує ТСН.

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com