Ветеран АТО підкорив Антарктиду

13.06.2019, 20:51
29080

Зібрати багато історій, зустріти нових людей, познайомитись із роботою наукового колективу станції ″Академік Вернадський″ – все це вдалось львів’янину Андрієві Мочураду.Про це повідомляє ″Радіо Свобода″.

Читайте також: “Коли вже хоч одна рука буде відрубана?” – ветеран АТО звернувся до Порошенка (відео)

Львів’янин, військовий психолог, громадський активіст Андрій Мочурад став одним із перших українців, який автостопом добрався до Антарктиди (переліт був лише через Атлантику​. Його мандрівка тривала 4 місяці: почалась 1 січня 2019 року. Це було не лише ознайомлення з роботою станції ″Академік Вернадський″, відвідини кількох десятків островів, найпівденніший з яких – Лахіль, сотні фото і відеоматеріалів, але й своєрідна реабілітація. Адже Андрій Мочурад у 2014−2015 роках служив добровольцем у батальйоні ″Айдар″, тому поїздка стала для нього ще й переосмисленням життя.

Від початку, коли планував свою поїздку, він знав, що це буде велика пригода. До неї готувався заздалегідь – посилені заняття спортом, збирав гроші на дорогу і техніку для зйомок фото і відео. Він лише один раз, із Барселони в Буенос-Айрес, летів літаком, решта шляху – автостопом. І це, наголошує він, вартувало цього, бо пізнав історію, культуру і традиції різних людей та ще й така мандрівка фінансово суттєво дешевша.

Андрій Мочурад проїхав Європу, Аргентину, Чилі. Загалом мандрівник подолав, включно з перельотом через Атлантику, близько 16 тисяч кілометрів. Його наплічник важив понад 30 кілограмів і носити його вимагало таки фізичної підготовки. Тепер Андрій Мочурад працює над книжкою і документальним фільмом про українських полярників.

″Описати пригоди і переосмислити себе – це була перша мета поїздки. Бо війна дуже поламала. Я їхав в Антарктиду, щоб привезти матеріал, працюю над книжкою, як колишній атовець поїхав далеко і переосмислив багато речей, вирішив написати книжку, де в сюжеті буде розповідь про мандрівку колишнього учасника АТО, який побачив українську станцію полярників ″Академік Вернадський″, дізнався про проблеми українських дослідників та й, загалом, української науки. На станції живуть і працюють близько 40 осіб. Це замкнуте середовище, дика природа. Я був запрошений на станцію бійцем-айдарівцем, який очолює Національний антарктичний науковий центр, Євгеном Диким″, – розповідає Андрій Мочурад.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com