Волинський IT-блат: “недоробочий” сайт облради за 100 тис. розробив син куми ексголови Ірини Вахович

26.02.2023, 18:24
136507

Торік столичний підприємець Костянтин Кондіус розробив Волинській обласній раді оновлений сайт, за який йому заплатили 100 тисяч гривень.

Попри те, що стару версію сайту вже закрили, нова сторінка органу місцевого самоврядування досі працює зі збоями та містить масу недопрацювань.  Центр журналістських розслідувань “Сила правди” розібрався чому так вийшло. Виявилося, що ця історія містить ще один цікавий нюанс, адже розробник нового сайту – син близької подруги, куми та колеги ексголови Волиньради Ірини Вахович.

Читайте також: Нардеп з Волині може бути причетним до хабаря замміністру Лозинському, – джерела

Договір із приватним підприємцем Костянтином Кондіусом Волинська обласна рада підписала ще в середині квітня 2020-го року. Без проведення будь-яких тендерних процедур, тобто визначивши підрядника на власний розсуд. Підписала його особисто тодішня голова облради, представниця політичної партії “За Майбутнє” Ірина Вахович.

Попередня версія сайту Волинської обласної ради, яку розробила місцева IT-компанія “InternetDevels”, працювала вже 10 років. Технології розвиваються і, навіть попри те, що його справно наповнювали і там можна було знайти багато інформації про діяльність головного представницького органу краю, його потрібно було вдосконалювати.

Відповідно до укладеної угоди, розробник ще до кінця 2020 року мав розробити та запустити в роботу оновлений сайт органу місцевого самоврядування. Та робота затягнулася аж на два роки. В результаті, новий сайт запустили в роботу прямо перед початком повномасштабного вторгнення росії.

«Відсьогодні у тестовому режимі працюватиме осучаснена версія офіційного сайту Волинської обласної ради. Відтепер усі новини про діяльність головного представницького органу краю, анонси подій за участю керівництва та депутатів обласної ради та інша корисна інформація будуть публікуватися на новому сайті за посиланням: https://new.volynrada.gov.ua/», – йшлося у повідомленні від 17-го лютого 2022 року.

Старий сайт тоді ж, наприкінці лютого, перестали наповнювати. Проте він залишався доступним ще до кінця 2022 року.

Хто такий підприємець Кондіус?

Костянтин Кондіус – випускник факультету бізнесу Луцького національного технічного університету. Працює в IT-сфері, до повномасштабного вторгнення проживав у Києві, а тепер – на Волині. Судячи з фото у соціальних мережах, родина Костянтина є доволі близькою для колишньої голови облради, теперішньої очільниці ЛНТУ Ірини Вахович. 

Матір підприємця Інна Кондіус – очільниця факультету комп’ютерних та інформаційних технологій Луцького національного технічного університету. Батько – Юрій Кондіус – завідувач гуртожитку ЛНТУ. Сам Костянтин вже неодноразово проводив лекції студентам вишу про свій шлях в IT.

На фотографіях, які розміщені на сторінках Інни Кондіус в соціальних мережах, помітно й те, що сім’ї й відпустки проводять разом, а відтак можна стверджувати, що мають близькі стосунки. І, схоже, товаришували задовго до того, як Ірина Вахович стала ректоркою університету у жовтні 2020-го.

На відпочинку в Іспанії. Фото з сторінки Інни Кондіус у Facebook.

Договір про розробку сайту з сином Інни Кондіус підписали у квітні 2020 року – за пів року до того, як Ірина Вахович пішла з обласної ради і стала ректоркою ЛНТУ. Саме її підпис і стоїть у документі.

Центр журналістських розслідувань “Сила правди” звернувся до Ірини Вахович, щоб дізнатися, чому виконавцем робіт обрали саме цього підприємця та чи не вплинула дружба з матір’ю Костянтина на вибір розробника.

«Сайт обласної ради треба було оновлювати, бо туди не завантажувалися навіть фотографії. Вивчали ситуацію, як його можна розробити. Облрада самостійно зробити його не могла, бо не було профільних спеціалістів. Ми дуже довго вивчали різні пропозиції і вони стартували від 300 тисяч і вище. Це ж також кошти держави, обласного бюджету, ми не могли розраховувати, що така велика сума могла піти лише на цю розробку. Тому, звернулися до нашого партнера, до тієї людини, яка вже такі сайти розробляла зі своєю командою. Костянтин здобував освіту в нашому університеті і він в нас часто залучається до заходів, залучає студентів до проєктів. Якщо ви хочете в цьому знайти якийсь корупційний момент – повірте, його тут абсолютно немає. Тоді його обрали, бо ціна і якість нас задовільняла», – розповіла Ірина Вахович.

Про саму розробку сайту колишня очільниця обласної ради каже, що він був виконаний згідно з технічним завданням, а якщо є якісь недоліки, то їх мали б виправляти працівники обласної ради. Також переконує, що до виправлень може долучити й студентів.

«Всі розробки такого характеру розробляють згідно технічних завдань, яке воно було – таке й зробили. Якщо там зараз є якісь нюанси, то кожен сайт потребує постійної роботи над удосконаленням, наповненням і залежить все не лише від розробника. Наскільки я пам’ятаю, то технічне завдання сайту змінювалось разів 17. Але цей продукт буде готовий, буде хороший і діючий. Розробники точно не будуть відмовлятись від того, щоб його безкоштовно доробити. Це ж не простий продукт. Ми розробляли цікаву, сучасну концепцію сайту. Завжди є якісь нюанси тієї роботи, що потребує постійного руху. Сайт був готовий вже не при мені, я на той момент вже працювала в університеті. Але ви зрозумійте, хтось же приймав цю роботу, мав би наповнити його. Втім, якщо будуть нюанси щодо його доробки чи виправлень – ми можемо підключитися зі своєї сторони на громадських засадах, залучити студентів, щоб вони мали практику. Якщо обласній раді не вистачає ресурсу. Зараз мене не долучають до цих процесів, але якщо я щось розпочинаю, то завжди закінчую, щоб була з моєї сторони підтримка. Розробники виконали усе згідно технічного завдання, якщо воно було недосконале, значить отримуємо недосконалий продукт. Кого винуватити в тому… Я думаю, що працівники обласної ради могли б і самі попрацювати над тим, щоб розробити навіть цей продукт», – переконує Ірина Вахович.

Про дружбу з матір’ю виконавця Інною Кондіус ректорка ЛНТУ каже:

«З Інною Кондіус ми давно знайомі. Це наша колега, з нашого університету».

Що не так з новим сайтом Волинської обласної ради?

Центр журналістських розслідувань “Сила правди” звернувся до місцевої IT-компанії, яка спеціалізується на розробці сайтів, аби вона прокоментувала цю розробку з професійної точки зору. Вони зробили це на правах анонімності на початку 2023 року.

Спеціалісти наголошують, що роботи зі створення такого сайту займають близько двох місяців, а не два роки. Сайт обласної ради зробили на програмному забезпеченні WordPress 6.0.3, натомість зараз актуальна версія 6.1.1, яка й досі постійно оновлюється.

«Необхідно постійно підтримувати версію програмного забезпечення в актуальному стані та закривати усі знайдені вразливості. Для прикладу в російськомовному сегменті інтернету можна знайти купу інформації про те, як зламувати WordPress та схожі коробочні продукти. А якщо можна зламати сайт, зробити підміну контенту, то це може бути використано ворогом, а тим паче у воєнний час, для публікації різного типу пропагандистської інформації, котра може зашкодити цілісності держави. На початку повномасштабного вторгнення було зафіксовано багато спроб злому різного типу сайтів новин для того, щоб мати можливість публікувати звернення путіна до українського народу. Тобто наслідки від неякісно зробленого, або невчано оновленого сайту, можуть бути неймовірно шкідливі», – пояснює IT-спеціаліст.

14 січня 2022 року стало відомо про масштабне зламування низки урядових сайтів країни. Тоді причиною стала відсутність оновлення системи управління вмістом сайтів October CMS, на якій і знаходилися 15 зламаних хакерами державних сайтів.

Поверхнева аналітика сайту “на швидкість” вказує, що він працює доволі повільно.

Окрім суто технічних нюансів, є зауваження і стосовно наповнення. Наприклад, перша ж сторінка «Волинь» – порожня. Фото, які підібрали для депутатів облради – різного розміру та різної якості.

Обрізані фотографії депутатів облради

Проблеми з пошуком на новому сайті також очевидні – він працює неякісно. Документи розташовані в незрозумілому порядку, що ускладнює пошук потрібного для пересічного користувача.

«Знаходимо сторінку на сайті, яка має назву «Про усний запит депутата обласної ради Ігоря Волошенюка щодо ремонту автомобільної дороги Садів – Кошів». Вводимо у пошук сайту абсолютно аналогічну назву, з надією, що нам знайдеться той же документ, але на сайті не знаходить нічого. Працювати з таким сайтом журналістам буде дуже важко, бо, до прикладу, знайти потрібний проєкт рішення буде фактично нереально інструментами пошуку на сайті», – наголошує спеціаліст.

«Чи є цей сайт зручним, швидким — очевидно що ні. Чи відповідає технічному завданню — не знаємо, адже не бачимо його перед собою. Важливо звернути увагу на те, чи є договір на технічну підтримку і чому не оновлюється CMS. Варто розуміти яка кваліфікація у розробника, чому немає інформації про розробника на сайті?Закупівля послуг такого типу через Prozorro і подібні майданчики — досить хибний шлях, тому що розробники, котрі мають достатню кваліфікацію, дуже рідко беруть участь у будь-яких тендерах, бо вони мають достатнє завантаження роботою та проєктами, щоб змагатись ціною з іншими, хто або лише виходить на ринок, або намагається увійти в новий для себе сегмент», – підсумовує IT-спеціаліст.

З погляду журналістів можна також додати, що один із основних розділів на сайті органу місцевого самоврядування – “Документи” – у Волинської обласної ради тепер також бажає кращого, або хоча б того стану, який був у старої версії сайту. Адже на новому сайті, навіть через рік після введення його в експлуатацію, розміщені лише близько 100 рішень прийнятих з квітня 2022 року. Натомість тисячі документів за попередні роки тепер недоступні.

В цьому розділі не з’явилося можливостей пошуку і сортування рішень за реквізитами, датами документів, авторами, контекстного пошуку по них. Аналогічна історія з проєктами рішень обласної ради, розпорядженнями голови, рішеннями комісій тощо.

Центр журналістських розслідувань “Сила правди” звернувся до розробника Костянтина Кондіуса, аби з’ясувати, чому сайт створювався так довго, чи будуть виправлені наявні помилки та чи це остаточна його версія. Спочатку чоловік попросив зателефонувати пізніше, а згодом заблокував журналістку “Сили правди” у месенджерах.

“Сила правди” звернулася до підприємця через місяць з іншого телефону за тим же номером, але виявилося, що тут уже “не Костянтин Юрійович”.

– Доброго дня. Це Костянтин Юрійович? – запитуємо за публічно доступним номером підприємця.– Ні. Я не Костянтин Юрійович…, – відповідає чоловічий голос. Далі зв’язок обривається на кілька секунд. Згодом біля слухавки з’являється жіночий голос: – Я шукаю Костянтина Юрійовича, – запитуємо знову.– Ви помилилися, – зв’язок остаточно зривається.

За кілька хвилин “Сила правди” зателефонувала за номером дружини підприємця.

– Чи можете підказати, як сконтактувати з вашим чоловіком стосовно розробки сайту Волинської обласної ради? – Ну, я ваш номер запишу… Я його передам чоловіку, він з вами сконтактує, – відповідає жіночий голос, схожий на той, що й у першому дзвінку. – Я телефонував на номер, який він вказав при реєстрації підприємцем, там сказали, що це не його…– Ну, можливо й не його.– В мене є його номер, який закінчується на «696». Це все ж його актуальний номер чи ні? – Я думаю, що ні, зараз не актуальний. Я передам, що ви телефонували, – завершує розмова дружина.

Цікаво, що номер, на який телефонував і про який запитував журналіст, щонайменше у месенджерах WhatsApp, Viber та Telegram зареєстрований саме за Костянтином Кондіусом. Там розміщені його фото.

Зворотнього дзвінка від підприємця так і не надійшло.

У відповіді на запит “Сили правди” у Волинській обласній раді повідомили, що сайт досі не на основному домені лише через ймовірні кіберзагрози.

«Враховуючи постійні інформаційні загрози, що здійснюють кіберзловмисники на сайт Волинської обласної ради, неодноразові спроби заблокувати його, а також, з метою інформаційної безпеки, сайт не було перенесено на основний домен. За сприятливих умов роботи контенту його буде перенесено на основний домен», – пояснили у облраді.

Також повідомили, що 100 тисяч гривень за роботу підприємцю Кондіусу вже сплатили. Зазначають, що підрядник виконав усі взяті на себе зобов’язання. Хоча це суперечить принаймні одному пункту із договору. А саме пункту 1.3, в якому на розробника був покладений обов’язок імпортувати інформацію з існуючого сайту. Це, судячи з відсутності на новому сайті тисяч документів Волинської обласної ради з 2010 року, не зробили.

Технічне завдання ж, про яке згадувала Ірина Вахович, нібито розробляло декілька відділів в комплексі, адже сайт має дві сторони: технічну і медійну.

«Відповідно до умов договору та підписаного Акту виконаних робіт між виконавцем та замовником сайт готовий до роботи», – підсумували у Волинській обласній раді.

Чи справді у Волинській обласній раді не бачать очевидних помилок сайту, його повільність, незручність, – питання відкрите. Як і те, чи буде підприємець Кондіус їх виправляти та скільки ще часу на це знадобиться. «Сила правди» стежитиме, чи виправлять помилки сайту Волинської обласної ради, адже це питання не лише доцільності витрат бюджетних коштів, зручності відвідувачів та громадськості, а й в умовах великої війни – безпеки регіону.

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com