Останки “двійника” тиранозавра знайдено в Аргентині

1.04.2021, 11:38
96077

Вчені з Аргентини описали новий вид хижих динозаврів, який отримав ім’я Llukalkan aliocranianus.

Динозавр відносився до сімейства абелізаврід, що жили в Південній півкулі, і був свого роду «двійником» тиранозавра, поширеного в Північній півкулі, – пише Антон Ходоренко (НВ).

Читайте також: Вчені із США описали останній день епохи динозаврів

Страхітливий вбивця, Llukalkan був «ймовірно одним з головних хижаків» всієї Патагонії, в пізньому крейдяному періоді через свій величезний розмір (до п’яти метрів в довжину), надзвичайно потужний укус, дуже гострі зуби і величезні кігті.

У нього був дивний короткий череп з грубими кістками, тому при житті його голова мала опуклості і виступи, як у деяких сучасних рептилій, таких як деякі ігуани. За будовою черепа він був трохи схожий і на сучасних крокодилів.

Його повна назва походить від слова з місцевої мови мапуче, яке означає «тох, хто викликаює страх» — Llukalkan, і латинського слова «інший череп» — aliocranianus.

Динозавр жив на тій же невеликій території і в той же період часу, що і інший вид — Viavenator exxoni — всього за кілька мільйонів років до кінця епохи динозаврів.

Викопні рештки Llukalkan і Viavenator були знайдені всього в 700 метрах один від одного в формації Бахо-де-ла-Карпа, недалеко від того ж самого відомого місця копалин в Ла-Інвернада в Аргентині.

«Це особливо важливе відкриття, тому що воно передбачає, що різноманітність і чисельність абелізаврід були чудовими не тільки в Патагонії, але і в більш локальних областях в період занепаду епохи динозаврів», — говорить провідний автор доктор Федеріко Джанечіні, палеонтолог з Національного університету Сан- Луїса, Аргентина.

Скам’янілі останки Llukalkan включають прекрасно збережену і незруйновану черепну коробку. Цей новий вид багато в чому схожий на Viavenator, за винятком того, що він менше за розміром, отвори в черепі, через які проходять вени, більше і ширше відокремлені від надпотилочного гребеня. Але найважливішою відмінною рисою нового динозавра є невелика заповнена повітрям пазуха в зоні середнього вуха, яку до сих пір не бачили у жодного іншого абелізавріда.

Це означає, що Llukalkan, ймовірно, чув інакше, ніж інші абелізавріди, пояснює співавтор доктор Аріель Мендес з Патагонського інституту геології і палеонтології.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com