Чому українцям відмовляють у в’їзді до Польщі

28.07.2022, 11:20
124658

Громадянам України досі відмовляють у в’їзді до Польщі та країн Європейського Союзу. Вони отримують відмови у рази частіше, ніж представники інших національностей.

В’їзд до Польщі: скільки відмов отримали українці?

Цьогоріч заборонили в’їзд до Польщі 11 112 українцям. Про це свідчать дані Прикордонної служби за перше півріччя цього року. На другому місці білоруси (не впустили до Польщі 903), на третьому – грузини (827 заборонено), а також росіяни (204) і турки (199), повідомляє Rzeczpospolita.

На українців припало 90% відмов. Вони сумнозвісні лідери рейтингу вже кілька років. Наприклад, у 2021 році 27 739 наших громадян не пустили до Польщі, у тому числі понад 5 тисяч людей, яких вважали небезпечними, у 2020 році – 10,3 тисячі, а у 2019 році – аж 58 тисяч.

Читайте також: Була вчителькою української мови. Показали нову зрадницю з Маріуполя (ФОТО)

У Прикордонній службі зазначають, що найбільше відмов надійшло за перші два місяці 2022 року. Проте за наступні п’ять місяців – з 24 лютого по 24 липня – заборонили в’їзд до країни 4,8 тис. осіб.

Відмови стосувалися осіб, які не мали дійсних проїзних документів, а їхній в’їзд на територію Польщі не був пов’язаний з військовими діями, що велися на території цієї держави, а мав характер регулярного прикордонного руху, тобто підлягав прикордонний контроль згідно з правилами Шенгенського прикордонного кодексу, що дорівнює тому, що вони повинні були мати всі проїзні документи, пояснює речниця головного начальника Прикордонної варти лейтенант Анна Міхальська.

Які ще причини відмов?

Встановлено, що 2788 українців, які були затримані на кордоні, становлять загрозу державному порядку, внутрішній безпеці, громадському здоров’ю чи міжнародним відносинам однієї чи кількох держав-членів ЄС. У попередній річній статистиці прикордонники не вказували такої причини заборони на в’їзд, тому не можна порівнювати, зросла чи зменшилася кількість. Це також злочинці, які займаються контрабандою. У випадку білорусів такими визнали 125 осіб.

Багато українських злочинців хотіли скористатися прихильністю Польщі та Європи.

“Розраховували, що вони загубляться в масі людей, а служби дивитимуться крізь пальці. Вони пояснювали, що втратили документи під час бомбардування. Проте Польща підписала з Україною спеціальну угоду про прикордонне співробітництво та обмін інформацією. На вимогу польського офіцера таку особу перевіряють і верифікують. Війна війною, але ми повинні дбати про безпеку в нашій країні та країнах ЄС”, — заявив Аркадіуш Чарторийський, депутат від ПіС, заступник голови парламентської адміністрації та комітету внутрішніх справ.

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com