Eксперт розповів про недоліки монетизації субсидій

28.03.2019, 10:55
18383

Провести якісну монетизацію субсидій готівкою заважає аномальна кількість субсидіантів та “космічні” борги за комуналку. Останні зростатимуть далі.

Читайте також: Через що в українців забиратимуть субсидії: пояснення експерта

Через низькі доходи люди витрачатимуть цільові гроші у власних потребах, розповів Gazeta.ua фінансовий експерт Олексій Кущ.

“Щоб монетизація субсидій дійсно запрацювала, потрібно створити ринок комунальних послуг. Прописати механізм ефективного тарифоутворення. Насамперед встановити економічно обґрунтовану ціну на природний газ. Адже це базовий ресурс для інших тарифів. Тоді кількість субсидіантів реально скоротити до 10-15%”, – пояснює експерт.

За його словами, субсидію досі отримують громадяни, які живуть в елітних будинках, їздять на дорогих авто і регулярно відпочивають за кордоном.

“В Естонії існує автоматизована система нарахування виплат по безробіттю. Людина надає заявку в електронну систему. Спеціальна програма обробляє її та розсилає запити в державні реєстри. З них отримує всю необхідну інформацію. Тоді розраховує, скільки потрібно виплатити громадянину. За таким прикладом реєстр домогосподарств в Україні має включати інформацію про земельні ділянки, квартири, автомобілі та банківські вклади людей. Тоді фіктивних субсидіантів стане менше, а розмір допомоги зросте”, – каже Олексій Кущ.

Він додає, що не всі споживачі знаходяться у рівних умовах. Так, домогосподарства з лічильниками дійсно можуть економно споживати енергоносії. Мешканці багатоквартирних будинків оплачують комунальні за нормами. Бувають випадки, коли виділеної субсидії не вистачає.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com