Інтернету виповнилось 30 років: засновник Мережі застерігає від небезпеки свого винаходу

12.03.2019, 18:31
16083

Тридцять років тому фізик Тім Бернерс-Лі запропонував мережу комп’ютерів для інституту ядерних досліджень CERN. Вона і стала прототипом сучасної Всесвітньої павутини.

Читайте також: В Україні здорожчає інтернет

Перші роки в Швейцарському центрі ядерних досліджень CERN були досить неприємними для тоді ще 34-річного Тіма Бернерса Лі з Лондона. Він працював з багатьма іншими вченими, але співпраця була важкою. “Люди в CERN приїхали з різних країн”, – передає слова винахідника агентство “Tagesschau“.

“Вони були з різних університетів і працювали в різних установах, але не для однієї і тієї ж компанії. Кожен використовував різне програмне забезпечення на своєму комп’ютері, а наші документи були розкидані по різних системах”.

Хоча на комп’ютерах зберігалося багато текстів, документів і записів, не всі могли відкривати ті самі документи на своєму комп’ютері. Самому Інтернету було на той час вже 20 років, але його використовували чисто у військовій справі.

У 1989 році до Бернерса-Лі прийшла блискуча ідея: “Інформація була присутня в усіх системах, але потрібна була невелика програма, яка б об’єднала ці документи в єдину мережу і вони були б доступні для усіх у цій мережі”. Реакція його керівника на пропозицію була проста: “Нечітко, але цікаво”, – написав він на папері.

Бернерс-Лі не тільки розробив Hypertext Markup Language (HTML), що допомагає будувати сайти, а і також запрограмував веб-сервер і браузер. Всі три речі разом поклали початок Всесвітній павутині (WWW). Це дозволило легко отримати різні документи на різних комп’ютерах CERN.

Перший сайт було створено Бернерсом-Лі на сервері в CERN. У 1993 році, коли програмне забезпечення WWW стало доступним для громадськості, було вже 130 інтернет-сайтів. Через три роки їх було вже більше 100 тисяч, сьогодні їх більше 1,6 мільярда.

Через 30 років після відкриття Інтернету Бернерса-Лі розчарував не його винахід, а те, як юзери використовують систему. “Люди роздратовані оголошеннями і вони не знаються, чи ті дійсно відповідають дійсності”, – говорить він. “Вони більше не можуть працювати разом належним чином і потрапили у пастку різних соціальних мереж, тому більше не можуть спілкуватися один з одним. Багато людей, преса і дослідники думають, що це має лише позитивну сторону. Підприємці повинні робити більше, щоб жертвами їх надприбутків не стали права людини, демократія, наука та громадська безпека”.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у Facebook та Telegram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com