Монокоаліція “Слуги народу”: чи “не здасться без бою” Вакарчук з партією “Голос” у новій Раді

12.08.2019, 15:50
37065

Після виборів до Верховної Ради у ЗМІ жваво почали обговорювати створення нової парламентської більшості. Якщо напередодні голосування багато соціологів прогнозували команді Вакарчука третє місце та членство в коаліції, то результати волевиявлення українців здивували всіх. 5,82% і “Голос” ледь проштовхнувся до найвищого законодавчого органу країни.

Читайте також: У “Голосі” обрали нового голову

Втім, надзвичайно низький рівень підтримки новоспеченої партії лише частина проблеми. Значно більшою неприємністю для “Голосу” стала популярність “Слуги народу”, яка за рахунок мажоритарників матиме одноосібну більшість, переконаний журналіст “УПРоман Кравець.

Результати виборів змушують партію Вакарчука повністю змінювати свої плани та позиціонування. До 21 липня “Голос” готувався стати частиною влади: піти в коаліцію зі “Слугою народу” та брати участь у формуванні Кабміну.  Після дня виборів вони опинилися на політичному узбіччі – десь поміж інших партій, які пройшли в Раду і не братимуть участі у коаліції.

Це не означає, що згодом при формуванні уряду новий прем’єр-міністр не запросить у виконавчу владу когось зі списку партії Вакарчука. Там справді вистачає гідних кандидатів, враховуючи кадровий голод нової влади. Працювати в Кабмін спокійно могли б піти Інна Совсун, Юлія Клименко чи Павло Кухта, які вже мають досвід роботи у виконавчій владі.

Та станом на сьогодні джерела як з боку “Слуги народу”, так і з боку “Голосу” не підтверджують факт таких переговорів.

У серпні офіс партії Вакарчука напівпорожній. Якщо порівнювати той рух, який там вирував під час кампанії, зі спокоєм, який зараз там є, може скластися враження, що це два різні офіси.

Частина людей, серед яких і лідер “Океану Ельзи”, роз’їхалася по відпустках. А деякі члени партії взагалі припинили співпрацю з нею.

Наприклад, Ярина Ключковська більше не виконує функції керівника комунікаційного відділу, а залишилася лише рядовим членом партії.

“У нас відразу була домовленість про те, якщо Ярина не проходить у Раду, вона повертається у корпоративний сектор”, – пояснює УП один з керівників “Голосу”, підкреслюючи, що ніяких конфліктів між ними не сталося.

Паралельно від “Голосу” віддаляється діджитал-стратег кампанії Ярослав Ведмідь, який раніше працював на Петра Порошенка. За словами партійців, “Ведмідь працюватиме дистанційно”. Також “дистанційно” “Голосу” допомагатиме політконсультант Микола Давидюк, якому не вдалося пройти в Раду за списками партії Вакарчука.

Іншим списочникам, які не пройшли в Раду, пропонують дві опції: або ставати помічниками депутатів “Голосу”, або працювати у партії аналітиками та допомагати готувати законопроекти. Комусь, можливо, запропонують піти працювати в уряд, але з цього приводу офіційних переговорів зі “Слугою народу” ніхто не веде.

У найближчій перспективі виборчий штаб переформатують у секретаріат партії. Він займатиметься підтримкою фракції та розбудовою партійних осередків.

“Оскільки вибори закінчилися, немає потреби, щоб прес-служба і діджитал-офіс працювали окремо. Ми їх об’єднуємо та оптимізуємо нашу роботу”, – наводить приклад планів партії один зі співрозмовників у “Голосі”.

Загалом, якщо описувати настрої та наміри партії, то в “Голосі” переважає відчуття невизначеності.

Мало хто розуміє, що робити далі та яким буде їхнє позиціонування партії у новому парламенті.

Щоб уникнути розгубленості, наприкінці серпня партія Вакарчука планує провести стратегічну сесію, щоб розпланувати свої дії, та визначити, як працювати поза коаліцією.

“Наша тактика може бути такою: ми випробуємо більшість своїми пропозиціями щодо вирішення різних проблем. Наприклад, оподаткування, НАЗК – ми будемо подавати свої закони і задавати планку. Вони нас будуть доганяти”, – ділиться думками високопоставлене джерело у “Голосі”.

“Стосовно влади ми у вигідній позиції: критикуємо, коли є за що критикувати, та підтримуємо позитивні речі”, – додає той самий співрозмовник.

Читайте також: Вакарчук назвав чотири умови вступу партії “Голос” в коаліцію

У наступній Верховній Раді партія “Голос” має всі шанси повторити долю партії “Самопоміч”, у списку котрої наче й були непогані люди і гарні фахівці, але які п’ять років у Раді “варились у власному соку” і не могли працювати ні з владою, ні з опозицією.

У найближчий рік багато чого залежатиме особисто від Вакарчука.

Впродовж каденції він може згуртувати свою команду та зробити її сильнішою. А може втратити по дорозі більшу частину своїх колег.

Щоб цього не сталося, Святославу Івановичу доведеться спочатку визначитися: він лідер “Океану Ельзи” чи лідер парламентської фракції.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com