Рада прийняла законопроект “Про фахову передвищу освіту”: як зміниться система навчання, та що дасть студентам нововведення

7.06.2019, 10:50
28159

Верховна Рада України 236 голосами схвалила в другому читанні та в цілому законопроект “Про фахову передвищу освіту”. Як повідомляє прес-служба Міністерства освіти і науки України, цей документ безпосередньо стосується студентів, батьків, освітян, роботодавців і враховує інтереси мільйонів українців, передає ТСН.

Читайте також: Вступна кампанія: топ-10 спеціальностей за кількістю бюджетних місць

“З 2020 року українські коледжі та технікуми почнуть надавати фахову передвищу освіту: вони готуватимуть фахових молодших бакалаврів і більше не набиратимуть вступників на “молодшого спеціаліста”, – повідомили у міністерстві. Там пояснили, що останні п’ять років коледжі та технікуми існували у “невизначеному стані” після схвалення закону про вищу освіту. Нині ж у них є документ, який закладає основу розвитку фахової передвищої освіти. “Дуже важливо, щоб уже найближчим часом він набув чинності”, – наголошують урядовці. Для цього необхідне його підписання главою держави і публікація.

Освітяни пояснили, що новий закон безпосередньо стосується 400 тисяч студентів та понад 40 тисяч педагогів, які працюють у цій системі. Документом передбачена можливість закладів освіти самостійно визначати форми освітнього процесу, їх право на збереження майна і будівель у разі виходу зі складу вишів, можливість додаткового фінансування на підвищення кваліфікації тощо. Також законом запроваджуються елементи корпоративного управління закладами – створюються наглядові ради, обрання керівника відбувається за рейтинговим голосуванням колективу тощо. Крім того, скасовується обмеження щодо віку студентів та кількості попередньо здобутих дипломів за бюджетний кошт.

“В законопроекті передбачено низку механізмів, спрямованих на розвиток освіти дорослих. Приміром, ми заклали можливість для вступу не тільки за результатами ЗНО, а й на базі випробувань у закладі. У такий спосіб українці, які давно закінчили школу і зараз хочуть змінити фах, зможуть безперешкодно вступити до закладу, і навіть більше – отримати кілька фахових освіт за бюджетні кошти. У проекті також є різні форми для отриманні фахової передвищої освіти, зокрема, ми розвинули розуміння дуальної освіти. Усе це має стати запорукою як професійного розвитку молодих фахівців, так і трампліном для успіху тих, хто прийшов для здобуття нової професії”, – пояснив керівник директорату вищої освіти і освіти дорослих МОН Олег Шаров. 

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com