Різдво 2021: що не можна робити у велике свято

7.01.2021, 09:49
92554

У четвер, 7 січня, православні та греко-католики в Україні святкують Різдво Христове – одне з найбільших християнських свят.

Читайте також: Що приготувати на Різдво 2021: рецепти 12 пісних страв

Цей день у нашій країні є державним вихідним. У Різдво віряни відвідують святкове богослужіння, вітають одне одного та колядують, пише Обозреватель.

Історія Різдва Христового

Святкування Різдва офіційно було призначено на 25 грудня під час Ефеського церковного собору, що відбувся 431 року. Православні і греко-католики України відзначають свято за старим стилем – юліанським календарем, згідно з яким воно настає 7 січня.

Цього дня, за біблійним переказом, у хліві у Віфлеємі в Діви Марії народився Ісус Христос. Першими привітати Спасителя прийшли пастухи, які дізналися про радісну подію від ангела, що явився їм. Пізніше зі своїми дарами – золотом, ладаном і смирною – на світло Віфлеємської зірки зі Сходу прибули волхви-мудреці.

Дізнавшись про народження Сина Божого, цар Іудеї Ірод у страху за свій трон наказав убити всіх немовлят, яким не виповнилося двох років. Тоді ангел явився чоловікові Марії Йосипу та велів тікати з родиною до Єгипту. Там вони й прожили до смерті деспота.

Традиції в Різдво

Переддень Різдва називається Святий вечір. Люди збираються родинами за столом, що складається з 12 пісних страв: головними є кутя та узвар. Їсти до появи першої зірки не прийнято.

Святий вечір починають із молитви і запалювання різдвяної свічки: глава сім’ї благословляє вечерю.

Зранку 7 січня прийнято вітати один одного словами “Христос народився!”, на що необхідно відповісти “Славімо його!” Люди вирушають до церкви на святкове богослужіння і відвідують родичів.

У Різдво люди вирушають до церкви на святкове богослужіння

Різдво – світле свято добра та милосердя. Цього дня варто допомагати дітям-сиротам, бідним, хворим – усім, хто з якоїсь причини позбавлений святкових радощів.

У Різдво, 7 січня, завершується Різдвяний піст. Із цього дня вірянам дозволено до вживання продукти тваринного походження.

Одна з головних традицій Різдва – колядування. Діти й молодь починають колядувати вже у Святий вечір, 6 січня. З дозволу господарів колядники співають колядки та бажають їхньому дому щастя, здоров’я і багатства. Господарі, зі свого боку, обдаровують колядників фруктами та солодощами.

За давніх часів колядники носили із собою зірку, що символізує Віфлеємську. Також ходили з вертепом, виряджаючись у тварин і пастухів.

Дівчата, починаючи зі Святого вечора, ворожили на судженого, незважаючи на сувору заборону церкви.

Колядники носять із собою зірку, що символізує Віфлеємську

Що не можна робити в Різдво

Лаятися, злитися, допускати будь-якого негативу у думках і діях – свято варто провести в мирі та спокої.

Лихословити.

Зустрічати свято у старому неохайному одязі.

Працювати по дому, виносити сміття, ходити на полювання чи риболовлю.

Ворожити.

Відмовляти в допомозі тим, хто її потребує.

У Різдво прийнято розігрувати вертеп

Прикмети 7 січня

Мороз на Різдво – до спекотного літа.

Відлига – до холодної весни.

Завірюха – весна буде ранньою.

Ясна погода – до гарного урожаю.

Заметіль – до врожаю меду.

Молитва в Різдво

Молитва в Різдво Христове

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com