Як довго Україна зможе протриматися у війні за небо – CNN

18.03.2022, 22:30
114934

На папері військова доблесть Росії означала, що разом зі швидкими наземними перемогами російські військово-повітряні сили повинні були ще й швидко взяти під контроль небо.  Розпочинаючи війну, 1392 російських літак на противагу 132 українським 948 гелікоптерів проти 55 київських – ще не забезпечили Путіну необхідного домінування в повітрі для ліквідації українського опору. Загальний оборонний бюджет Росії в 45б8 мільярдів доларів майже у 10 разів перевищує бюджет її сусіда. Пише CNN.

Експерти, починаючи від колишніх військовослужбовців ВПС і закінчуючи урядовими чиновниками, вважають, що провал Росії зводиться до поєднання поганої підготовки Москви, розумне використання Україною ресурсів на основі розвідувальних даних Україною та цілеспрямоване постачання зброї Україні західними союзниками.

«Наскільки я розумію, вони могли б врятувати значну частину своїх військово-повітряних сил, перемістивши їх з аеродромів ще до того, як росіяни знищили їх, ґрунтуючись на дані розвідки перед вторгненням», – каже генерал Ріхо Террас, колишній командувач Збройними силами Естонії.

Софі Антробус, наукова співробітниця Інституту авіації і космонавтики Фрімена та колишня офіцерка Королівських ВПС Великої Британії, погоджується з тим, що на ранніх етапах війни Україна, здавалося, робила розумні кроки, які тепер приносять дивіденти.

«Вони правильно діяли у тому, що не розгорнули усі свої ресурси, аби збивати російські літаки. Це, можливо, надало Росії хибне відчуття безпеки. Й Україна змогла продовжувати захищати своє небо, поки прибуває підкріплення союзників», – каже вона.  Серед яких – зенітні комплекси S-300s, ракети «Стінгер» та «Джавелін», які застосовує Україна. Наявність таких ракетних систем означає кардинальне оновлення для України.

Республіканець Майк МакКол заявив CNN, що S-300s російського виробництва мають більші можливості польоту на висоті, аніж Стінгер, які США надіслали Україні. «S-300s  діють на великих висотах, наче як наші зенітно-ракетні комплекси Патріот. Те, що вони вже є в країні і їх буде ще більше, дуже ефективно. Залишається питання щодо того, як довго Україна може стримувати Росію – як в небі, так і на землі.

Високий ризик для Росії

Все ще залишається фактом те, що російські війська набагато чисельніші, що НАТО не бажає брати безпосередньої участі чи створювати заборонену для польотів зону й що, чим на довше затягнеться війна, тим більше Україна покладатиметься на своїх союзників у наданні летальної зброї.

Як довго це триватиме частково залежить від того, на які кроки Путін готовий піти задля перемоги – й чи хоче він повторити тактику, яку використовували російські війська на підтримку президента Сирії Башара Асаа проти повстанців у громадянській війні в його країні,» – каже Антробус. «Чи готовий він повторити долю Алеппо й чинити звірства настільки помітні для решти світу? Найгірші дні війни у Сирії розтягнулися на роки конфлікту й а жаль, люди просто вже приділяли менше уваги. Цьому конфлікту лише три тижні,» – каже вона.

Якщо Путін готовий піти на крайнощі, які спостерігалися у Сирії, зазначає Антробус, то для Росії це було б із набагато більшим ризиком з огляду на протиповітряне озброєння України, яке вже є й яке постачається.

Росія має розглянути свою середньострокову перспективу, каже вона: як багато вони готові втратити в техніці та кадрах ціною інших інтересів.

«Наражати своїх бійців такій небезпеці та при цьому втратити такі ресурси – це буде дуже важко виправдати», – каже вона.

Також невідомо, наскільки терпимою буде ціна плати для взяття українського неба під контроль.

Джастін Бронк, дослідник з авіації та технологій у лондонському Королівському об’єднаному інституті оборонних досліджень, не вірить, що Росія може досягти значної переваги у небі над більшою частиною країни, не зазнавши неприпустимих втрат. «Мало доказів того, що російські ВПС здатні до великомасштабних складних повітряних операцій, які цього вимагають».

Битва Росії за українське небо в деяких аспектах також залежить від того, які частини на землі вона контролює. Террас каже, що поки Росія все ще здійснює більшість своїх атак з-за меж України, вона обмежена у тому, над якою частиною повітряного простору України вона може домінувати. Це означає, що Росії в багатьох випадках доводиться запускати бомбардувальники з-за меж України, щоб наносити ракетні удари по цілях всередині України.

Террас додає, що українські сили досі діяли досить розумно у виборі стратегічних частин країни для захисту.

Прохання про заборону польотів

Наскільки довго триватиме ця війна залежить ще й від того, як довго союзники України зможуть реально забезпечувати зброєю, якою українські військові зуміють користуватися. Багато з надісланої зброї, включаючи S-300s, про які МакКоул розповідав CNN, що прибули в Україну, є ще з радянських часів й невідомо наскільки їхніх запасів ще вистачить.

CNN вже раніше розповідала, що S-300s Україна володіла роками. Словаччина попередньо погодилася направити більше цих комплексів до країни. CNN також раніше писав, що США намагаються визначити, які ще країни можуть відправити S-300s в Україну.

НАТО неодноразово давало зрозуміти, що не створить забороненої для польотів зони над Україною, оскільки не хоче втягуватися у війну з Росією. З тієї ж причини США відмовляють східно-європейським партнерам, таким як Польща, яка є членом НАТО, надсилати зброю.

Спочатку Польща пропонувала передати всі свої МіГ-29 на авіабазу ВПС США у Німеччині, щоб потім їх надати Україні для боротьби з Росією. Однак адманістрація США швидко назвала цю ідею непридатною, оскільки польоти літаків з бази США та НАТО у повітряний простір України, який намагається захопити Росія, викликає серйозні занепокоєння у всього альянсу,» – заявив прес-секретар Пентагону Джон Кірбі.

Саме ось тут оптимізм тих, хто спостерігає за захистом України, наривається на серйозну перешкоду. Незважаючи на те, що США обіцяють додаткові 800 мільйонів доларів США на військову допомогу, вагання Заходу брати участь безпосередньо у конфлікті залишає найважчу частину роботи Україні. «Ми повинні забезпечити більше наземної та повітряної оборони, якою навчені користуватися українці. Ми повинні розглянути питання про передачу літаків радянських часів. В Європи є достатньо хороші винищувачі, які Україна може використовувати для самооборони», – каже Террас.

Наскільки далеко західний альянс готовий зайти, постачаючи такого роду обладнання, залежить від політики. Наскільки Україна зможе захистити своє небо залежатиме від того, наскільки західний альянс готовий зайти. І скільки часу Путін зможе виправдовувати свою дорогу війну, буде залежати від того, як довго Україна зможе надійно захищати своє небо. Українці роблять чудово свою справу, чинячи опір натиску Росії. Але чим довше затягуватиметься конфлікт, тим більше доля захисників залежатиме від інших.

__________________________________________________________________________________

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook

Підписуйтесь також на наш телеграм-канал УКРАЇНА ПОНАД УСЕ!

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com