Байден запропонував збільшити допомогу Україні: як відреагував Конгрес

11.08.2023, 16:00
144972

10 серпня адміністрація президента США Джо Байдена звернулася до Конгресу з проханням надати Україні понад 13 мільярдів доларів на надзвичайну оборонну допомогу і ще 8 мільярдів доларів на гуманітарну підтримку до кінця року.

Читайте також: Скандальна блогерка Алхім через мову обізвала захід України “заводом д**ілів”

Про це пише Associated Press.

Пакет включає 12 мільярдів доларів на поповнення федеральних фондів США на випадок стихійних лих всередині країни після смертоносного кліматичного сезону спеки і штормів, а також кошти на посилення правопорядку на південному кордоні з Мексикою, в тому числі гроші на боротьбу з потоком смертоносного фентанілу. Загалом, це пакет на 40 мільярдів доларів.

Хоча останній такий запит на додаткові витрати від Білого дому на фінансування України був легко схвалений у 2022 році, незважаючи на застереження з боку республіканців, цього разу спостерігається інша динаміка.

Політичні розбіжності щодо цього питання неухильно зростають, а очолювана республіканцями Палата представників стикається з величезним тиском, щоб продемонструвати підтримку лідера партії Дональда Трампа, який дуже скептично ставиться до війни. І американська підтримка цих зусиль поступово пом’якшується.

Бюджетна директорка Білого дому Шаланда Янг у листі до спікера Палати представників Кевіна Маккарті закликала вжити швидких заходів для виконання “зобов’язань США щодо захисту українського народу, його батьківщини та демократії в усьому світі”, а також інших потреб.

Запит був розроблений з метою заручитися підтримкою як республіканців, так і демократів, особливо з огляду на збільшення внутрішнього фінансування для вирішення прикордонних питань, що є головним пріоритетом для Республіканської партії. Республіканці дуже критично ставляться до підходу адміністрації Байдена до зупинки потоку мігрантів, які перетинають кордон з Мексики.

Проте, ціна в 40 мільярдів доларів може бути занадто високою для республіканців, які борються за скорочення, а не збільшення федеральних витрат. Крім того, пакет, який Білий дім надсилає до Конгресу, виходить за рамки бюджетних обмежень, про які обидві партії домовилися в рамках суперечки щодо стелі держборгу на початку цього року.

Лідер сенатської більшості Чак Шумер (штат Нью-Йорк) заявив, що в Сенаті США існує сильна двопартійна підтримка.

“Останній запит від адміністрації Байдена демонструє незмінну прихильність Америки до допомоги американцям вдома і нашим друзям за кордоном”, — сказав він. “Ми сподіваємося приєднатися до наших колег-республіканців цієї осені, щоб запобігти непотрібному закриттю уряду і профінансувати цей критичний надзвичайний додатковий запит”.

Лідер республіканців у Сенаті Мітч Макконнелл з Кентуккі, який виступав за підтримку України, був більш стриманим.

“Я з нетерпінням чекаю на ретельний розгляд запиту Адміністрації, щоб переконатися, що він є необхідним і доречним, — сказав Макконнелл у своїй заяві, — щоб зберегти безпеку Америки, захистити наші кордони, підтримати наших союзників і допомогти громадам відновитися після стихійних лих”.

Сенатор Марко Рубіо (штат Флорида) оприлюднив заяву, в якій закликав Конгрес якнайшвидше ухвалити критично важливе фінансування програм з ліквідації наслідків стихійних лих, а також окремо розглянути питання про військову допомогу Україні.

Президент Джо Байден та його високопосадовці з питань національної безпеки неодноразово заявляли, що Сполучені Штати допомагатимуть Україні “стільки, скільки буде потрібно”, щоб витіснити Росію з її кордонів. У приватних розмовах представники адміністрації попереджали українських посадовців, що є межа терпіння вузько розділеного Конгресу — і американської громадськості — щодо витрат на війну, яка не має чіткого кінця.

“Людей, які можуть бути стурбовані тим, що витрати стають занадто високими, ми б запитали, якими будуть витрати — не лише в грошах, але й у крові, можливо, навіть американській крові — якщо Путін підкорить Україну”, — заявив цього тижня речник Білого дому з питань національної безпеки Джон Кірбі.

Підтримка серед американської громадськості надання Україні зброї та прямої економічної допомоги з часом пом’якшилася. Опитування AP-NORC, проведене в січні 2023 року, коли виповнився рік з початку повномасштабного вторгнення, показало, що 48% підтримують надання зброї Україні, порівняно з 60% дорослого населення США, які виступали за надання зброї Україні в травні 2022 року. Хоча демократи загалом були більш прихильними до надання зброї, ніж республіканці, їхня підтримка дещо знизилася з 71% до 63% за той самий період. Підтримка республіканців впала більше — з 53% до 39%.

Десятки республіканців у Палаті представників і деякі сенатори від Республіканської партії висловили застереження і навіть голосували проти того, щоб витрачати більше федеральних доларів на військові зусилля. Багато з цих республіканців приєднуються до заперечень Трампа проти участі США за кордоном.

Це означає, що будь-яке остаточне голосування щодо допомоги Україні, найімовірніше, має спиратися на потужну коаліцію на чолі з демократами з партії Байдена, щоб забезпечити схвалення.

Фінансування включає гроші на протидію російському та китайському впливу в інших країнах шляхом зміцнення Світового банку та надання допомоги для протистояння пов’язаним з Росією силам “Вагнера” в Африці. Усередині країни додатково виділено 60 мільйонів доларів на боротьбу зі зростаючою кількістю лісових пожеж, що спалахнули по всій країні.

Запит також включає 4 мільярди доларів на південний кордон, в тому числі 2,2 мільярди доларів на управління кордонами і 766 мільйонів доларів на зупинку потоку фентанілу і надання підтримки у запобіганні та відновленні. Також 100 мільйонів доларів виділено Міністерству праці для посилення розслідувань підозр у використанні дитячої праці.

Щоб полегшити ухвалення закону, Конгрес, ймовірно, спробує приєднати цей пакет до обов’язкових заходів щодо розширення державного фінансування в США, які необхідно прийняти до 1 жовтня, щоб запобігти закриттю федеральних установ.

Члени Конгресу неодноразово зверталися до керівництва Міністерства оборони з питанням про те, наскільки ретельно США відстежують свою допомогу Україні, щоб переконатися, що вона не є об’єктом шахрайства або не потрапляє в чужі руки.

Пентагон заявив, що має “надійну програму” для відстеження допомоги, коли вона перетинає кордон з Україною, а також для спостереження за нею після того, як вона вже там, залежно від чутливості кожної системи озброєнь.

Україна продовжує контрнаступ, намагаючись витіснити сили Кремля з території, яку вони окупували після повномасштабного вторгнення в лютому 2022 року. Контрнаступ наштовхнувся на сильно заміновану місцевість і посилені оборонні укріплення.

США схвалили чотири раунди допомоги Україні у відповідь на російське вторгнення на загальну суму близько 113 мільярдів доларів, причому частина цих грошей піде на поповнення американської військової техніки, яка була відправлена на фронт. У грудні Конгрес схвалив останній раунд допомоги на загальну суму близько 45 мільярдів доларів для України та союзників по НАТО. Хоча пакет допомоги був розрахований до кінця фінансового року у вересні, багато чого залежить від подій на місцях.

“Ми залишаємося впевненими, що зможемо продовжувати підтримувати Україну стільки, скільки буде потрібно”, — заявив прессекретар Пентагону бригадний генерал Пат Райдер.

У листопаді виникали питання щодо зменшення підтримки республіканців у питанні схвалення пакету, але зрештою він був схвалений. Однак зараз на спікера Палати представників Маккарті чиниться тиск з вимогою імпічменту Байдена через недоведені звинувачення у фінансових зловживаннях, і незрозуміло, чи може швидка демонстрація підтримки України завдати політичної шкоди під час очікуваної важкої передвиборчої кампанії у 2024 році.

Трамп стверджує, що американське втручання лише зблизило Росію з іншими ворожими державами, такими як Китай, і засудив десятки мільярдів доларів, які Сполучені Штати надали на допомогу Україні.

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com