Чим підступний герпес у дітей: 5 факторів небезпеки

23.09.2021, 12:30
101583

На жаль, вірусом герпесу заражено 90% всіх жителів планети

Зараження відбувається в дитинстві, контактним або повітряно-крапельним шляхом. До 6 років близько 80% дітей вже інфіковані герпесом.

Герпес часто асоціюється з висипаннями на шкірі в області губ. Насправді ця інфекція має на увазі відразу кілька захворювань і у маленьких дітей протікає набагато важче.

Основні причини виникнення:

зниження імунітету;
неправильне харчування;
нервозність, стрес;
нестача вітамінів;
переохолодження;
різні травми;
часта захворюваність на грип, ГРВІ.

Читайте також: Лікарі назвали небезпеку популярного лікарського засобу

Види герпесу:

Лікарі виділяють більше 200 видів герпесу. Активними вважаються 6.

При віруси 1-го і 2-го типів з’являються бульбашки на шкірі. Зараження відбувається через рот, коли малюк лізе в нього немитими руками. Вірус 3-го типу – вітрянка. У заражених дітей в старшому віці може розвиватися оперізуючий лишай. Вірус 4-го типу (Епштейна-Барр) є причиною розвитку інфекційного мононуклеозу. До 13 років ним заражені 50% дітей. Протікає безсимптомно. Вірус 5-го типу називають цитомегаловірусом. Протікає без наслідків. Герпес 6-го типу (псевдокраснуха) діагностується з появою висипу. Перші 3 типу можуть стати причиною стоматиту, менінгіту, енцефаліту.

Як розпізнати герпес

На губах, навколо очей або в роті з’являються червоні сверблячі висипання, які перетворюються в пухирці з безбарвною рідиною. Поступово рідина темніє, гноїться, біль посилюється, погіршується сон, апетит, малюк вередує. На останній стадії бульбашки лопаються. У цей момент дитина стає дуже заразною: рідина містить в собі максимальну концентрацію вірусу. Самі висипання підсихають, перетворюючись в скоринки. Виразки відпадають, не залишаючи слідів.

Ускладнення герпесу

Не настільки небезпечний сам вірус, скільки ускладнення, які він здатний викликати. Якщо зараження герпесом відбулося, ніякими ліками повністю від нього позбутися не вийде. Причому якщо дитина хворіє кілька разів на рік, прийміть профілактичні заходи під строгим контролем педіатра. Як правило, лікар виписує антисептики, імуномодулятори, іноді – препарати з ацикловіром.

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

Теги:

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com