День Конституції України 2018: що треба знати про свято

28.06.2018, 12:28
3187

Щороку 28 червня українці відзначають День Конституції України, який є одним з найголовніших  державних свят. В цьому році ми відзначаємо 22-гу річницю Основного Закону України.

Про це пише НАРОДНА ПРАВДА.

Україна має багатовікову історію конституційного процесу. Знаменита Конституція українського гетьмана Пилипа Орлика була опублікована ще на початку XVIII століття – в 1710 році. Документ встановлював права та обов’язки членів Війська Запорізького, і за оцінками істориків, став однією з перших європейських конституцій Нового часу. Чинності  конституція Орлика, однак, так і не набула.

З розпадом Російської Імперії Україна отримала шанс на незалежність, який спробувала реалізувати, в тому числі, і прийняттям власного основного закону. Центральна Рада УНР затвердила Конституцію 29 квітня 1918 року. Цей день, на жаль, став останнім днем існування Центральної Ради – вона була повалена гетьманом Української Держави Павлом Скоропадським. Апарат Скоропадського, в свою чергу, опублікував “Закон про тимчасовий державний устрій України” – установчий документ, в якому закладалися основи української державності.

З приходом радянської влади конституційний процес незалежної України припинився. Конституції УРСР публікувалися в 1919, 1929, 1937 і 1978 році. Лише розпад Радянського Союзу дозволив країні відновити розробку власного основного закону і затвердити його у 1996 році.

Ніч з 27 на 28 червня стала історичною – Верховна Рада, незважаючи на всі суперечності, приступила до обговорення та прийняття Основного закону, розглядаючи одну статтю за іншою. Головний доповідач Михайло Сирота провів на парламентській трибуні 23 години. О 9 годині 18 хвилин 28 червня Конституція України була прийнята – в її підтримку проголосували 321 депутат, при 45 голосах проти і 12 тих, хто утримався.

Конституція України, яку затвердила Верховна Рада в 1996 році, є чинною і на сьогоднішній день. За весь час функціонування в Основний Закон вносили різні зміни і доповнення, що відображають непростий шлях становлення і розвитку держави. Конституція – найвища точка досягнення правової і політичної системи суверенної республіки.

Підкреслимо, що формування Основного Закону країни проходило через безліч складних етапів протягом 22 років. Перший етап історичного розвитку відноситься до періоду розпаду СРСР і становлення України як самостійної та незалежної держави і повноправного суб’єкта міжнародних правових відносин.

День Конституції: цікаві факти

Україна прийняла свою Конституцію останньою серед усіх пострадянських країн, і прожила “без конституції” п’ять років. В цей період діяла стара конституція УРСР 1978 року, в якій були припинені цілі розділи та додані важливі положення;

День Конституції України – єдине державне свято України, встановлене положеннями самої Конституції;

Міжнародне співтовариство визнавала українську Конституцію однією з найдемократичніших у світі;

З 1990 по 1996 роки було запропоновано більше десятка проектів Конституції України. Авторами виступали політичні партії, вчені, спеціальна Конституційна комісія. Так, Конгрес українських націоналістів пропонував позбавити Крим автономії, а комуністи – зберегти радянську назву України (УРСР), і повернути владу радам.

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com