«Нам є чим пишатися», – Юрій Гупало про українську мову та писемність

9.11.2021, 11:23
104742

Вже понад два десятки років поспіль 9 листопада в нашій державі відзначають День української писемності та мови. За православним календарем – це день вшанування пам’яті преподобного Нестора-літописця – основоположника давньоруської історіографії, першого історика Київської Русі.

Читайте також: Радіодиктант національної єдності 9 листопада: як брати у ньому участь

«Не дивно, що День української писемності та мови припадає на православне свято день вшанування преподобного Нестора-літописця – послідовника творців слов’янської писемності Кирила і Мефодія, адже дослідники вважають, що саме з Нестора-літописця й починається писемна українська мова», – зазначає лідер Волинського «УДАРу» Юрій Гупало.

Упродовж століть українська мова, так само як і її носій – український народ, зазнавала суттєвих утисків і заборон з боку різних держав. Проте нині українська мова має державний статус, але зазіхання на неї не припиняються. Тому українську мову треба захищати і розвивати.

«Заснування Дня української мови – це лише проголошення благородної мети, а справжня настанова нам, українцям, шанувати рідне слово, любити рідну мову і вивчати її  протягом усього життя! Важливо, щоб саме суспільство і влада усвідомлювали необхідність української мови, адже, як писав свого часу Іван Огієнко: «Поки живе мова – житиме й народ!», – додає Юрій Гупало.

«Українська мова – унікальна! Саме увібрала в собі усі ті риси, які уособлюють українців. Саме вона – наймилозвучніша мова у світі. І нам є чим пишатися!», – підсумував «ударівець» Юрій Гупало.

10 цікавих фактів про українську мову

1. Найбільше перекладений літературний твір – «Заповіт» Т.Г. Шевченка: 147 мовами народів світу.

2. української мови є те, що вона багата на зменшувальні форми. Зменшувально-пестливу форму має, як не дивно, навіть слово «вороги» – «вороженьки».

3. Найбільш уживаною літерою в українській абетці є літера «п»; на неї також починається найбільша кількість слів. Літера «ф» – найменш уживана. Слова, які починаються з цієї літери, в переважній більшості випадків прийшли в українську мову з інших мов.

4. слово в українській мові складається з 30 літер. Це слово «дихлордифенілтрихлорметилметан» – назва хімікату, що використовується для боротьби зі шкідниками.

5. Іменник у нашій мові має 7 відмінків (один із них – кличний). Це вирізняє українську мову серед східнослов’янських. Сьомий, кличний, існує також у граматиках латини, грецької мови та в санскритській граматиці (як опціональний восьмий відмінок).

6. Назви всіх дитинчат тварин в українській мові належать до середнього роду.

7. Сучасна українська мова налічує, згідно зі словником Національної Академії Наук України, близько 256 тисяч слів і включена до списку мов, які успішно розвиваються в цей час.

8. Офіційно вважається, що після видання «Енеїди» Котляревського українська мова була прирівняна до літературної мови. Івана Котляревського по праву вважають основоположником нової української мови.

9. В українській мові існує три форми майбутнього часу! Проста, складна і складена. Майбутній час першої особи однини недоконаного виду в українській має іншу форму без префікса: знатиму, говоритиму, робитиму тощо.

10. Найстарішою українською піснею, запис якої зберігся до наших днів, вважається пісня «Дунаю, Дунаю, чому смутен течеш»

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com