“Помийка можливостей”: куди потрапить черговий гонконзький бізнесмен?

25.08.2020, 14:30
82306

Минулого року уряд Гонконгу звернувся до 8 піар-компаній з нескладним завданням: потрібна була масштабна рекламна кампанія, щоб підняти авторитет міста. У відповідь вони отримали…8 відмов. Як-то кажуть, заварили кашу, самі ж тепер її і їжте.

Читайте також: Гонконг охопили масові протести (відео,фото)

При продажі будь-якого товару головне – вчасно зупинити свої амбіції і не задирати ціну до абсурдно високої. Чому ж цю просту маркетингову істину ігнорує Гонконг, який все більше перетворюється на невмілого продавця. Під виглядом “шалених перспектив” він намагається задорого втюхати талантам з усього світу… фальшиві обіцянки. Заманювати є чим, адже місто, маючи автономний статус в КНР, є водночас одним з найпотужніших  фінансових хабів світу. Купуючись на фальшивий блиск, по приїзду в місто затребуваний спеціаліст дуже швидко усвідомлює, що гра не коштувала свічок. Приблизно 5,600$ в середньому щомісяця йому доведеться витратити на достойне прожиття в найдорожчому місті Азії. 2550$ становить оренда 45 м3 квартири на місяць…а це приблизно 122 % від середньостатистичної зарплатні…Окрім того, ще 70$ доведеться виділити на 30-денний квиток на громадський транспорт. Якщо після вищезазначеного залишиться хоч копійка, можна дозволити собі коротку поїздку на таксі…за 10$. Захворіли? Викладіть “жалюгідних” 50$ за огляд у приватного лікаря. Такі перспективи шахраюватий Гонконг не звик виставляти на показ. За що у 2020 році жителю міста платити такі шалені кошти? Варто задуматись…

Якщо платити неймовірні гроші, то тільки за неймовірні можливості

Наразі більше 20% людей в “місті великих перспектив” живе за межею бідності (що не дивно з мінімальною зарплатнею у розмірі 5$). Зверніть увагу: це було зафіксовано ще в 2017 році…Коли ще неможливо було передбачити масові протести 2019-2020 років і епідемію Covid-19… Проте кого-кого, а корпорацій-гігантів і перспективних бізнесменів з респектабельним гаманцем, здавалось,  все повинно було влаштовувати. Проте навіть вони вже почали помічати, як з гонконзького пафосу поступово злітає фольга, тому… без шуму прораховували ходи відступу.

Чому раптом у 2019 році китайський гігант електронної комерції холдинг Alibaba Group Hold затримав публічне розміщення акцій у Гонконзі на 15 $мільярдів США, увійшовши до числа 23% компаній міста, які почали задумуватись про негайну втечу з фінансового центру? Одна з найуспішніших сервісних платформ Tink Labs раптом за рік збанкрутіла.

Складати свої чемодани компанії змусили як протести 2014 і 2019-2020 років разом з законом про національну безпеку  Гонконгу, так і  загроза втратити торгівельні преференції внаслідок конфлікту США і КНР.

Палиці під колесом економіки Гонконгу з’являються все нові: протести і торгівельна війна склали компанію коронавірусному паралічу сфери фінансів і послуг (від яких ВВП Гонконгу  залежить на 95%). Унаслідок хронічно нестабільної ситуації в місті доходи компаній з кожним роком все більше продовжують просідати, адже більшість з них зосереджено у сфері послуг. На цьому фоні закон про національну безпеку Гонконгу, прийнятий у 2020 році, став вже не палицею, а бомбою сповільненої дії для компаній міста.

Конфіденційність даних, свобода слова? Відтепер поліція може “лагідно” попросити будь-яку компанію видалити або обмежити доступ до контенту, який вважається загрозою національній безпеці (визначають вони це досить суб’єктивно). Попередження буде лише одне: за невиконання вимог влади корпораціям передбачається штраф у розмірі гонконгських 100 000$ (1,38€ мільйон) та шість місяців в’язниці для очільників компанії. Проте драма лише починається: місяць тому уряд КНР збільшив податок на прибуток  в Гонконзі з 15% до 45%. Причин для перспективних компаній залишатись у “фінансовій лагуні” можна перерахувати на пальцях однієї руки.  Козир від США у вигляді преференційного режиму, на якому місто успішно виїжджало десятиліттями, скоро вже не врятує: після його скасування з’являться високі тарифи на імпорт і експорт товарів, обмеження доступу до американських технологій і військової техніки, а також освітніх програм обміну.. При чому для  КНР занепад “головного торгівельного хабу”, вірогідніше за все, не стане смертельним ударом: всього 12% експорту країни перетікає крізь Гонконг (колись цифра сягала 42%!). Тим паче уряд КНР вже давно знайшов місту заміну…

Головне питання: чим стане Гонконг в найближчій перспективі? Моя відповідь: звичайним китайським містом з драконівськими цінами на харчування і нерухомість.

Якщо тікати, то тільки в “кремнієву долину китайського розливу”…

Проте той, у кого є голова на плечах і бажання реалізувати свою ідею, може не впадати у паніку: задовго до сьогодні уряд КНР завбачливо почав розробляти запасний плацдарм для “китайських фінансів” – Шеньчжень… місто, яке має всі шанси відправити Гонконг у довгострокову пенсію. Його також називаюсь “китайською кремнієвою долиною”: Huawei, Tencent (Wechat), DJI (70% світового ринку дронів), найбільша у світі страхова компанія Ping An і геномний лідер BGI.

Штаб-квартира BGI

Знайомі назви? Всі ці лідери компактно акумульовані в Шеньчжені. Зовсім непомітно цей технологічний хаб почав наступати Гонконгу на п’яти: 7 місце у світі за капіталізацією фондового ринку (Гонконг – 5), 8 місце у світі за кількістю міліардерів (Гонконг – 2),  3 місце за діловим кліматом серед міст КНР, 2 місце за якістю повітря і розважальною інфраструктурою серед найрозвиненіших міст країни. Проте основна родзинка – навіть не у показнику ВВП, за яким Шеньчжень вже випередив Гонконг, а у швидкості зростання цього показника. Тут “кремнієва долина” отримала “чисту” перемогу: 7,6% проти 3% у конкурента.

А тепер поглянемо з точки зору випускника престижного технологічного університету: в  Гонконзі він здатен заробити на хороший шматок хліба з дорогим сиром, а в Шеньчжені на додачу запропонують ложку чорної ікри. Середня зарплатня вдвічі вища (4 000$), а можливостей отримати необхідне фінансування для реалізації проєкту – більше. Хоча придбати житло тут не набагато дешевше – Шеньчжень займає 5 місце в світі за вартістю нерухомості порівняно з гонконзькою першістю. А от що більш вражає, так це споживчі ціни, які в Гонконзі майже на 113,77% вищі!). Простий приклад: пляшка води чи місячний проїзний в Гонконзі тут дорожчі втричі.

Отож, спокусившись можливістю злапати золоту рибку, ентузіаст-початківець приїжджає у “місто майбутнього” і задається наступним питанням – як втілити в життя свою багатообіцяючу бізнес-ідею?

Якщо розмінюватись, то тільки на найкраще..

Кожен черговий стартап має все більше шансів народитись в Шеньчжені: місто впевнено тримає лавровий вінок за кількістю зареєстрованих патентів в КНР (за минулий рік їхня кількість зросла майже на 160%). Китайська влада знала, яким пряником привабити освічених і талановитих: вам достатньо лише загорітись ідеєю і вас негайно знайдуть: щорічно уряд Шеньчженю організовує міжнародні конкурси в найбільших містах світу, щоб знайти найбільш перспективні стартапи для китайських інвестицій. Не безплідно: у 2018 році місто залучило найбільше в КНР.

Місто технологій здатне зробити пропозицію, від якої ви гарантовано не зможете відмовитись: вже 6 нобелівських лауреатів “виплавляють свій філософський камінь” в Шеньчжені, створюючи дослідницькі і генетичні лабораторії. Навіть розпал китайсько-американської торгівельної війни, здається, зачепив всіх, окрім технологічної оази: субсидія для підприємців- початківців в 2019 році зросла вдвічі (для дослідницьких фондів вона може сягати 2877525$млн.!) Проблема з драконівськими цінами на оренду офісу? Її теж легко вирішити: наразі влада готова повністю оплатити її для компаній, розташованих в спеціальних технопарках. Середня плата 200$ оренди за кв. м не влаштовує? Для талантів особлива знижка – 16$ в одному з найпрестижніших районів. Ну і на десерт – вас можуть звільнити від податкових внесків у розмірі майже $400 000. В крайньому випадку – скоротити ваш податок на дохід вдвічі.

Відкиньте нав’язані стереотипи: кредит тут можна отримати не тільки в національній валюті, а в іноземній (навіть гонконгських доларах!). Ну а якщо не вдалось отримати фінансування і в боргу теж бути не хочеться, то в місті доступні найбільші в світі краутфандингові платформи (залучення сторонніх коштів) для широкої демонстрації свого проєкту інвесторам.

Економіка Гонконгу тим часом впала в рецесію вперше за десятиріччя, а про історії феноменального успіху нових проєктів там взагалі давно не чути… Близько 70% стартапів банкрутують в перші 5 років їхнього гонконзького існування. Щоправда є декілька  успішних “стріляних горобців”: наприклад, платформа бронювання подорожей Klook, онлайн-логістична група GoGoVan та фінтехнологічна компанія WeLab. Все це звучить дуже перспективно, але зізнайтесь: хоч про одну з цих компаній ви раніше чули?

Що декілька місяців тому змусило компанію  Bitspark по переказу криптовалют оголосити банкрутство? Доходи стартапу зросли за 2019 рік на 400% після запуску нового продукту. Як зауважують менеджери Bitspark, епідемія не надто вплинула на їх бізнес. Тоді в чому ж причина…

Через, а може і завдяки прискіпливій перевірці Standard Chartered bank (який надає ліцензії віртуальним банкам на діяльність в місті) минулого року “здувся” стартап Neat. Було закрито майже половину рахунків користувачів. Причини не оголошували…

Якщо полірувати, то тільки до бездоганного блиску…

Шліфують престиж Шеньчженю не тільки зсередини,а й ззовні: до кінця 2020 року очікується, що кількість інвестицій у місто збільшиться на 23% у порівнянні з 2019. А ще планується реалізація 12 нових залізничних проектів і створення наукових центрів.

Де Китайський університет Гонконгу побудує свій новий кампус? Звісно, у Шеньчжені.

Де буде створена перша цифрова біржа активів на базі технології blockchain?  Відповідь очевидна.

5G в підземному транспорті? Минуле сторіччя для Шеньчженю, де навіть в автобусі за допомогою VR- технологій можна вільно перемикати краєвиди за вікном.

Уряд КНР словами не розкидається: якщо запланували влаштувати в Шеньжені «китайське диво» і зробити його абсолютним лідером країни до 2035 року, значить так і повинно бути.

Якщо блефувати, то з благородним виглядом…

Проте задача Шеньчженю – не агресивна сутичка за лідерство, а поступове здобуття позицій там, де їх втрачає конкурент. Декілька прикладів:

 В Гонконгу протестуючі блокують аеропорт, зупиняючи його роботу? “Удар” негайно взяв на себе шеньчженський аеропорт, де кількість пасажирів зросла більш ніж на 13 відсотків у 2019 році внаслідок цих подій. За збігом обставин тоді ж уряд КНР дав зелене світло на будівництво третьої злітно-посадкової смуги та розширення міжнародного аеропорту Бао. А тепер подумайте, навіщо 2 потужний аеропорт всього в 36! км від Гонконгу?

Порт Гонконгу колись був 3 за товаропотоком в світі? Тепер це місце належить Шеньчженю, а його конкурент скоро вилетить з рейтингової 10-ки. Більше того, у 2019 році було розроблено план тотальної реконструкції порту…в Шеньчжені, звісно. Акцент був зроблений на розбудові туристичної інфраструктури. В цьому й основна фішка, адже порт буде прямим каналом зв’язку між Шеньчженем і Гонконгом (які розділені рікою). Ззовні це виглядає як кривава боротьба за туристів. Чи все таки миролюбна співпраця міст? Уряд КНР не з тих, хто викидає гроші на другорядні проекти. В цей раз притиснути до стінки Гонконг влетить в копієчку, а саме 7 $млн.

Якщо китайський робот, то тільки на пульті управління…

Що ми бачимо? Шеньчжень перетворюють у невразливого гібрида, нечутливого до будь-яких ударів:  місто-гігант наразі генерує 90% світової електроніки, включаючи іграшки, телевізори, кондиціонери, мобільні телефони та безпілотники. За перші три квартали 2019 року іноземні інвестиції зросли на 90%, а шенчженський сир у вигляді пільг і грантів приваблює в китайську мишоловку все більше талантів і стартапів. Для цього знадобиться лише 1 хвилина – час реєстрації бізнесу в місті. Схоже, що нова історія «китайської мрії» буде лише дивувати своїм сюжетом, тим паче красивий фасад у неї є: ландшафт Шеньчженю визнавався найкращим не тільки в КНР, а й в усьому світі…

Гонконзькі батерейки розряджаються, бо всі нові скуповує оптом Шеньчжень… Тим, хто ігнорує цей факт, легше і далі насолоджуватись в шалено дорогому гонконзькому пабі американським бургером. Принаймні останній тут дешевий

Марта Черничка

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com