Проєктувальник штаб-квартири для Apple і лондонського стадіону “Вемблі” взявся за відновлення Харкова

21.12.2022, 20:05
132898

Він проєктував найбільший міст світу та найдорожчу будівлю планети, а тепер допомагатиме відбудовувати Харків. Норман Фостер -0 британський архітектор, якого вважають засновником стилю “гай-тек, вже пів року працює на генеральним планом міста, яке росіяни знищували обстрілами, йдеться в ТСН.

Читайте також: Зеленський офіційно підтвердив візит у США

Експерти вважають 87-річного Нормана Фостера батьком мегаполісів, а його творіння – здатними випереджати час. Це і один із найдовших і найвищих мостів у світі – Віадук Мійо у Франції, а ще знаменитий лондонський стадіон «Вемблі» з розсувним дахом, 40-поверхова вежа Мері Екс у Лондоні – перший екологічний хмарочос у світі. Фостер розробляв дизайн штаб-квартири для Apple, науковий парк в Оксфорді, найдорожчу у світі будівлю в Гонконзі, лондонську мерію, будівлю парламенту Німеччини.

Вже пів року архітектор-мультимільйонер проєктує післявоєнний Харків. “Мені дуже цікаво працювати з Харковом.  Це незвична комбінація культури, науки і промисловості. Рідко буває, щоб все було в одному місті. Ми провели понад 16 тисяч анкетувань, щоб зрозуміти, яким люди бачать свої райони і що їм потрібно для комфорту”, – каже архітектор.

“Ви ж знаєте, що зараз без житла 150 тисяч людей”, – зазначає мер міста.

Руйнації в Харкові вражають. Росіяни розбомбили майже п’ять тисяч будівель, зруйновані десятки архітектурних пам’яток. Пів тисячі багатоповерхівок не підлягають відновленню, і це можливість місту змінитися. В задумі архітектора – квартали, як у Європі, поділені на квадрати, а всередині кожного – вся необхідна інфраструктура: житло, місця для роботи, навчання та відпочинку. Радянські будівлі, яких у Харкові чимало, архітектор планує залишити, але осучаснити. “Абсолютно новий підхід був застосований. Тут озеленення, великі вікна та балкони. Люди продовжують тут жити. Ті, хто робив це проєктування – супер-спеціалісти. У нас є їхні контакти, ми з ними співпрацюємо”, – повідомляє віцепрезидентка фундації Нормана Фостера Єлена Фостер.

До роботи Норман Фостер залучив і харківських колег, разом створюватимуть у місті науковий парк. “Багатофункціональне містечко, але головна ідея цього проєкту – це експериментальне наукове містечко на майданчику Барабашовського ринку”, – зазначає архітектор Максим Розенфельд.

Сам ринок – родзинка  Харкова – залишиться. “Дуже велика перевага, що там є річка. Її треба відновити і зробити  природний ландшафт. У мене досвід у проєктуванні наукових парків, починаючи від Apple у Кремнієвій долині, Сан-Хосе в Барселоні і закінчуючи Оксфордом. І основний меседж таких парків – це не парк, а наукова громада. Тобто ми повинні створити зону з університетами, будинками, місцями для відпочинку та зеленими зонами”, – додає Фостер.

Промисловий потенціал Харкова Норман Фостер пропонує використати для технологій майбутнього. Наприклад, модульні реактори стануть альтернативною енергетичною системою.

Генплан для Харкова його команда створила безкоштовно, а тепер готова допомогти з пошуком інвесторів для його втілення. “9 травня в Помпіду – найбільшій галереї Парижа – дерев’яний макет Харкова буде представлено для інвесторів. Це вже чудовий матеріал, з яким можна йти до фондів, послів, банків. Ми готові дати всіх експертів, які допомагатимуть вам”, – кажуть у фонді.

“Зрозуміло, що це буде різновекторна структура фінансування. Частина від нас як міста. Іншу частину ми обговорювали з Європейським інвестиційним банком. По-третє, я думаю, що ми звернемося до наших, до прикладу, ІТівців та інших, хто зараз зацікавлений у тому, щоб Харків відроджувався”, – повідомляє мер міста Ігор Терехов.

Є сподівання, що відновлення Харкова стане пілотним проєктом і ці ж технології та рішення зможуть використати інші міста України, поруйновані росіянами.

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

Теги:

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com