Сформувати та зберегти мотивацію до щоденного лікування пацієнтів з туберкульозом – основна мета!

25.10.2023, 16:17
148772

Волинська обласна організація Товариства Червоного Хреста України реалізує проєкт «Прискорення прогресу у зменшенні тягаря туберкульозу та ВІЛ-інфекції в Україні». Про мету, алгоритм медико-психосоціального супроводу пацієнтів та очікувані результати в інтерв’ю із головою Волинської обласної організації Товариства Червоного Хреста України, керівником проекту Валентиною Пришко.

Читайте також: На Волині загинув чоловік, який незаконно вирубував ліс

Публікацію підготовлено завдяки щирій підтримці американського народу, наданій Агенством США з міжнародного розвитку (USAID), шляхом фінансування Проєкту «Підтримка зусиль у протидії туберкульозу в Україні», що виконується міжнародною організацією PATH.

Валентино Степанівно, чого ви прагнете досягти, запровадивши в області проект «Прискорення прогресу у зменшенні тягаря туберкульозу
та ВІЛ-інфекції в Україні»?

Наша мета – сформувати та зберегти мотивацію до щоденного лікування пацієнтів з туберкульозом, знизити рівень стигматизації та дискримінації обраних категорій пацієнтів. Важливо , щоб люди, хворі на туберкульоз усвідомлювали , що лікуватися необхідно. Ми прагнемо, щоб збільшувалася кількість пацієнтів із досвідом успішного ефективного лікування, і щоб якомога менше було втрачених для подальшого спостереження і лікування людей з туберкульозом. Наше завдання – зберегти найбільш ефективну пацієнторієнтовану модель лікування туберкульозу при переході на державне фінансування програм профілактики, раннього виявлення та лікування серед уразливих груп населення у Волинській області.

 Хто є цільовою групою проєкту?

Таких цільових груп насправді дві. Передусімце пацієнти з чутливим та хіміорезистентним туберкульозом, в тому числі з туберкульозом і ВІЛ, які були взяті на супровід минулого року та потребують продовження супроводу у поточному та пацієнти, заявки на супровід яких будуть подані цього року.

Щоб обслуговувати таку кількість пацієнтів, потрібно чимало фахівців і не лише з числа працівників обласної організації Товариства Червоного Хреста України. Хто ж забезпечує щоденне контрольоване лікування пацієнтів з туберкульозом та надає клієнтам комплексну
психосоціальну допомогу?

З метою реалізації якісної пацієнт-орієнтованої моделі лікування туберкульозу створена мультидисциплінарна команда. До її складу входять: лікуючий лікар, міжрегіональний координатор, психолог Червоного Хреста та інші спеціалісти. Мультидисциплінарна команда визначає індивідуальні психологічні та соціальні фактори, що можуть вплинути на бажання людини з туберкульозом лікуватись. На підставі цих факторів індивідуально визначаються потреби кожного пацієнта. Фахівці стежать за щоденним
контрольованим прийомом пацієнтом протитуберкульозних препаратів протягом усього курсу лікування, виявляють побічні ефекти і працюють над вчасним їх усуненням. Забезпечується швидка і якісна взаємодія та обмін інформацією між членами мультидисциплінарної команди для безперервності лікування хворих на туберкульоз.

Як же на практиці застосовується алгоритм медико-психосоціального супроводу?

Лікуючий лікар проводить оцінку ризику щодо переривання лікування пацієнтами, які мають низьку мотивацію до лікування та заповнює заявку про включення цього пацієнта до проекту і його подальший супровід. У свою чергу, пацієнт заповнює заяву-згоду на участь в проєкті. Кейс-менеджери проекту протягом 7 робочих днів після підписання пацієнтом заяви-згоди на участь у проекті проводить оцінку потреб, за результатами якої складається план індивідуального супроводу за участі лікуючого лікаря, пацієнта та родичів. Повторні оцінки потреб і, як наслідок, коригування плану індивідуального супроводу хворого на туберкульоз, роводяться за потреби, але не рідше, ніж один раз на 3 місяці. Оцінка потреб і психосоціальний супровід людей з туберкульозом, які знаходяться на стаціонарному етапі лікування і за даними представників фтизіатричної служби мають низьку мотивацію щодо лікування, розпочинаються відразу. Пацієнтам, які перебувають у важкому фізичному стані, або через об’єктивні причини, зокрема, специфічний графік роботи чи проживання в сільській місцевості, – організована доставка протитуберкульозних препаратів. До речі, контроль за лікуванням відбувається і за посередництвом електронних засобів зв’язку та інтернету. Що ж входить до переліку психосоціальних послуг? Це – навчання з профілактики, діагностики
та лікування туберкульозу, консультації психолога з моменту встановлення діагнозу, задоволення індивідуальних соціальних потреб (представництво інтересів, відновлення документів, в тому числі компенсація державного мита, юридичні послуги тощо), надання продуктових та гігієнічних наборів, оплата обстежень (комп’ютерна томографія, аудіометрія, дослідження гормонів щитовидної залози, електроліти), сприяння в організації госпіталізації та інші.

Якими є підсумки роботи мультидисциплінарної команди в 2022-2023
роках?

За цей період у проекті взяли участь 1014 клієнтів. Надано 8761 психосоціальну послугу, зокрема, – 5054 продуктових та 480 гігієнічних наборів, 1049 психологічних консультацій, тощо. Це якщо говорити мовою цифр. Але найголовніше – ми бачимо позитивні зрушення в сприйнятті суспільством питання профілактики туберкульозу, а з боку пацієнтів – розуміння обов’язкового лікування.

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com